Op 29 februari ten huwelijk gevraagd? Dan màg je als man niet weigeren!

Foto: Pixabay

Eén dag in de vier jaar, op ‘schrikkeldag’ mogen Schotse vrouwen mannen ten huwelijk vragen en… die mogen beslist niet weigeren! Dus advies aan alle mannen die op hun vrijheid gesteld zijn: blijf vandaag lekker thuis, neem een luie stoel, pak een stevige pint, ga lekker bingewatchen. In ieder geval: Ga niet naar buiten, want voor je het weet ben je de ‘sjaak’.

(tekst: Wim Meijer)

Het lijkt een ongeschreven wet dat het de mannen zijn die een vrouw ten huwelijk vragen. Toch bestaat er al sinds het jaar 1288, dus al 732 jaar, een ‘geschreven’ wet die andersom bepaalt, alleen… uitsluitend op schrikkeldag, 29 februari.

Twaalf paar handschoenen
Wat deze wet ook bepaalt is dat de ‘gelukkige’ man in kwestie dit aanzoek niet màg weigeren. Doet hij dat wel, dan wacht hem een boete die kan variëren van het geven van enkele intens gemeende kussen, tot het geven van 12 paar handschoenen en/of een zijden jurk ter waarde van tenminste 100 Britse Pond. De handschoenen zijn bedoeld om de vrouw te helpen om haar handen, waaraan geen trouwring blinkt, te kunnen verbergen.

Gat in de wet
Natuurlijk voelt het in zekere mate als oneerlijk dat uitsluitend de man een vrouw ten huwelijk zou mogen vragen, en niet andersom. Dat was ook precies wat St.Bridget, een Ierse heilige, levend in de 5e eeuw na Christus, ervoer. Om die reden richtte zij zich tot de St.Patrick. Deze had wel begrip voor het standpunt van St.Bridget en besloot om met een slimmigheidje een oplossing te bieden. Omdat 29 februari eigenlijk een dag was die ‘niet bestond’ en waarvoor in zijn ogen de normale wetgeving niet van kracht kon zijn, maakte hij een soort van wet die alleen voor die schrikkeldag van toepassing zou zijn: de St. Patrick’s Declaration.

Deze verklaring hield dus in dat op die dag de vrouwen een man ten huwelijk mochten vragen, en dat dit aanzoek ook positief diende te worden beantwoord.

St.Patrick en St.Bridget (foto’s: Wikipedia)

Vogelvrij of ‘zo vrij als een vogel’?
Wat St.Patrick zich blijkbaar niet had gerealiseerd, was dat hij met deze verklaring ook zichzelf op die schrikkeldag ´vogelvrij´ verklaarde. St.Bridget zag dan ook meteen haar kans schoon en viel de eerstvolgende 29e februari meteen voor hem op de knieën en vroeg hem ten huwelijk. St.Patrick nam echter de ´boete´ voor lief, boog zich voorover en gaf haar een kus en een zijden jurk, die haar moesten helpen om over haar gebroken hart heen te komen. Je zou vermoeden dat dat mogelijk moest zijn, immers, op het moment dat dit liefdesdrama zich afspeelde was St.Bridget nog geen 8 jaar oud. Toch zou zij nooit meer haar hart verliezen aan een man. Ze trok zich op jonge leeftijd terug als kluizenaar en ging wonen in een hol onder een eik waar ze het klooster van Kildare stichtte.

St.Patrick’s Declaration
Weliswaar speelde dit verhaal zich af in de 5e eeuw, toch duurde het nog tot het jaar 1288 voordat de ´St.Patrick´s Declaration´ daadwerkelijk in de Schotse Wet werd ingevoerd. Sinds die tijd wagen zich verdacht weinig mannen op 29 februari op straat en beleeft de handschoenenindustrie een dag later een opvallende opleving.

Cookieinstellingen