Uitkijktoren Kruisberg niet op  monumentenlijst gemeente Heemskerk

Foto: Wim Meijer Fotografie

HEEMSKERK – Het college wijst de uitkijktoren op de Kruisberg niet aan als gemeentelijk monument. Een inwoner had hiervoor een verzoek ingediend bij de gemeente. Waterleidingbedrijf PWN heeft de toren in 2011 laten bouwen. Op dit moment is de uitkijktoren in verval en sinds mei 2018 afgesloten voor publiek.

De aanleiding voor het indienen van het verzoek was het plan van PWN om de toren te slopen. De gemeente weet dat Heemskerkers herinneringen aan de toren hebben en hem graag willen houden.

Toren voldoet niet aan voorwaarden voor een gemeentelijk monument
Toch voldoet de uitkijktoren niet aan de waarden en kenmerken van een gemeentelijk monument. De toren kenmerkt niet een bepaalde periode, een bijzondere gebeurtenis of markeert een bepaalde plek die belangrijk is voor de geschiedenis van Heemskerk. De toren is niet gemaakt van bijzondere materialen of ontworpen door een bekende architect. Ook is het geen zeldzaam bouwwerk. De uitkijktoren is niet belangrijk voor de gemeente om zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Dit zijn de criteria zijn om een object op de monumentenlijst van de gemeente te zetten..

Gemeente heeft PWN gevraagd uitkijktoren te houden
De toren is vooral een recreatieve attractie. En de gemeente wil de  uitkijktoren daarom ook graag houden. Dat heeft wethouder Gaatze de Vries in gesprekken met PWN al aangegeven. Maar de gemeente kan hierover geen besluit nemen. Dat moet PWN doen, als eigenaar van de grond.

Reacties