Palingsound als Oranje-strijdlied in 1974… zou het deze week ook nog werken?

Foto: Wikipedia - Nationaal Archief

Of het ook de komende week gaat werken, wanneer het Nederlands Elftal achtereenvolgens Turkije, Letland en Gibraltar treft op de weg naar het WK in Qatar is de vraag, maar als ik bondscoach was zou ik toch maar heel regelmatig het singletje ‘One Way Wind’ draaien.

(tekst: Wim Meijer / voor de filmpjes doorklikken naar Youtube)

Voor het Verhaal van de Dag gaan we 52 jaar terug in de tijd, naar 22 maart 1969, toen de Volendamse groep The Cats de eerste plaats van de Top-40 bereikte met het nummer ‘Why’. Vijf weken lang werd die fel begeerde positie ingenomen, en met hun nummer-1-hit van 4 maanden eerder ‘Lea’, stonden The Cats vanaf dat moment definitief op de kaart als serieuze “hit-machine’.

Met ‘Why’ werden een paar dingen duidelijk: allereerst dat het gedragen stemgeluid van Piet Veerman blijkbaar beter in het gehoor lag bij het publiek dan dat van (niet familielid) Cees Veerman (de eerder leadzanger), en dat de bandleden het beste hun eigen muziek konden schrijven. Want het kon bijna geen toeval zijn dat de grote hits pas kwamen met nummers die waren geschreven door bandlid Arnold Mühren.

Bosje paling
Dat het scoren van hits niet uitsluitend afhankelijk is van de kwaliteit van de muziek maar ook van de promotie ervan, hadden Jan en Jaap Buijs, de managers van The Cats, goed in de gaten. Bij het zogenaamde ‘pluggen’ (zorgen dat de radio-DJ’s de nummers draaien) gingen ze dan ook ‘gewapend’ met bosjes gerookte paling op pad om daarmee de DJ’s te paaien. Om die reden doopte Veronica-dj Joost den Draaier de muziek van The Cats om in de ‘Palingsound’. Het is een naam die nog altijd wordt gebruikt voor muziek uit Volendam, zoals van Jan Smit en van Nick & Simon.

(foto’s: Wikipedia)

Spaanse soldaten of het LOI?
Over die herkenbare sound: wat ‘gedragen’ zang met vaak Zuid-Europese invloeden, doen binnen het Volendamse  verschillende verhalen de ronde. Volgens sommigen zou de sound zijn ontstaan door Spaanse soldaten die zich tijden de Tachtigjarige Oorlog, na de verloren Slag op de Zuiderzee, vermengden met de plaatselijke bevolking. Alleen doen namen zoals Schilder, Veerman, Kwakman, Tol en Steur anders vermoeden.

Het andere verhaal: dat de Spaanse invloeden in de palingsound een gevolg zijn van de cursus Spaans die Piet Veerman in 1962 bij het LOI volgde, lijkt dan ook een stuk waarschijnlijker. Zoals hieronder blijkt was het LIO zo rot nog niet.

Scarlet Ribbon opvolger
Met het succes van ‘Why’ kwam de carrière van The Cats in een stroomversnelling. ‘Why’ werd in augustus 1969 opgevolgd door Scarlet Ribbon, dat goed was voor een derde plaats in de hitlijsten, en daarna volgde de megahit ‘Marian’ die ook weer goed was voor 5 weken Nummer-één! Alleen al in de periode van 1969 tot en met 1974 brachten The Cats 15 singles uit die stuk voor stuk de Top-40 haalden. Vijf daarvan bereikten de eerste, twee de tweede en vijf de derde plaats. Het nummer ‘Be my Day’ uit 1974 werd daarbij de grootste uitschieter met een verblijf van maar liefst 6 weken op de eerste plaats.

One Way Wind
Ondanks het feit dat het nummer nooit de eerste plaats wist te bereiken is wellicht ‘One Way Wind’ uit 1971 de hit van The Cats die het meest in het collectieve geheugen is blijven hangen. Arnold Mühren schreef dit nummer op Aruba, waar hij zag hoe palmbomen onder invloed van de passaatwind maar één kant op groeiden.

Strijdlied Oranje
Dat ‘die ene kant opgaan’ was illustratief voor het Nederlands Voetbalelftal gedurende het WK van 1974. Oranje kende slechts één richting: die naar het doel van de tegenstander! Om die reden ‘adopteerde’ Oranje het nummer als strijdlied. Vóór iedere wedstrijd draaide bondscoach Rinus Michels in de spelersbus het cassettebandje met One Way Wind, behalve… op de dag van de finale tegen Duitsland. Op die dag was hij het cassettebandje kwijt. Geen ‘One Way Wind’ dus voor Oranje, noch in de bus, noch op het veld.

Het betekende: geen Wereldbeker voor Nederland. En het enige wat Rinus Michels zich later vertwijfeld kon afvragen was: ‘Where have I been wrong’

Cookieinstellingen