Jeugdlintje voor 12 jonge Heemskerkers

22 nov 2021, 15:15 Algemeen
HEEMSKERK – Afgelopen vrijdag, 19 november, ontvingen naar liefst 12 jongeren een jeugdlintje uit handen van Burgemeester Sicko Heldoorn in Heemskerk. Het was de tweede keer dat de gemeente jeugdlintjes uitreikte.
Een jongere die een voorbeeld is voor anderen of die zich op een uitzonderlijke manier inzet voor de Heemskerkse samenleving kan in aanmerking komen voor een jeugdlintje.
In de leeftijdscategorie van 6 tot en met 12 jaar kregen 7 jongeren een jeugdlintje. In de categorie van 13 tot en met 16 jaar kregen 2 jongeren een jeugdlintje. In de categorie 17 tot en met 21 jaar kregen 3 jongeren een lintje.
Een jury heeft alle voordrachten zorgvuldig onderzocht en gezamenlijk besloten welke jongeren een lintje verdienden. De jury bestaat uit vertegenwoordigers uit het onderwijs, de sportwereld, het jongerenwerk, de cultuur en wethouder Aad Schoorl. Het college heeft vervolgens besloten om de voordracht van de jury over te nemen.
Reportage uitreiking jeugdlintjes door RTV Heemskerk
Burgemeester Sicko Heldoorn reikte de jeugdlintjes uit in het gemeentehuis. Vanzelfsprekend was dat in aangepaste vorm, vanwege de coronamaatregelen. Gelukkig was het plezier en de gezelligheid tijdens de uitreiking op deze middag er niet minder om, zo blijkt uit bijgaande reportage van RTV Heemskerk. Klik hiervoor op de Hoofdfoto bovenaan dit bericht.
Hieronder nog de 12 jeugdlintjes op een rij
In de categorie 6 t/m 12 jaar:
Hatim El Fargoussi (10)
Hatim verdient volgens zijn leerkracht een lintje omdat hij een voorbeeld is voor andere kinderen door zijn professionele houding om de top te bereiken. Dit seizoen maakt Hatim deel uit van team AZ o11. Hij traint er veel voor, zowel bij de club als op Cruyff Court. Zijn algehele houding is al vele jaren verder in ontwikkeling.
De jury vindt dat hij als voorbeeld fungeert voor de andere kinderen op school. Hij laat zien dat je door hard werken ver kunt komen.
Chevaino Kamperveen
(10)
De voorstellers vinden dat Chevaino een lintje verdient omdat hij een voorbeeld wil zijn voor anderen. Hij vindt dat je je doel kunt bereiken door hard te werken, je best te doen, te blijven geloven in jezelf en nooit op te geven. Dit draagt hij ook uit naar zijn vrienden. Chevaino is een harde werker. Ondanks z'n drukke schema bij AZ doet hij het goed op school.
De jury vindt dat hij als voorbeeld fungeert voor de andere kinderen op school. Hij laat zien dat je door hard werken ver kunt komen.
Raghad Khatab(9)
Raghad komt uit Syrië. Zij is in maart 2017 in de kleutergroep gestart, zonder een woord Nederlands te spreken. Raghad zit nu in groep 6 en is het Nederlands volledig machtig. Zij helpt op school regelmatig Arabisch sprekende kinderen op de nieuwkomersafdeling van de Fakkel. Zij helpt dan bijvoorbeeld kinderen die verdrietig of boos zijn door hun frustratie met vertalen, zodat de leerkrachten hen verder kunnen helpen. Raghad toont dan veel begrip voor het kind en laat het weten dat het niet alleen is en helpt zo kinderen om zich veilig te voelen en zich verstaanbaar te maken.
De jury vindt dat Raghad een jeugdlintje verdient omdat zij zich als tolk inzet voor de andere kinderen op school en ervoor zorgt dat zij zich minder eenzaam voelen.
Cherie Wijnberge
(11)
Cherie begon in december 2020 met het zelfstandig inzamelen van geld voor het AVL nadat haar opa ongeneeslijk ziek bleek. Zij wilde iets terug doen voor het ziekenhuis. Cherie heeft zich ondanks de Coronabeperkingen enorm ingespannen door het inzamelen van lege flessen, het verkopen van haar eigen spullen en het organiseren van rommelmarkten. De actie werd groter en groter. En nadat ze de krant haalde, werd Cherie ook door bedrijven benaderd die een bijdrage leverden. Cherie kreeg ook heel veel mailtjes met complimenten van wildvreemde mensen, zegt haar trotse moeder Saskia. Cherie heeft bijna €3000,- voor het AVL opgehaald.
De jury vindt dat Cherie een jeugdlintje verdient omdat ze zich intensief heeft ingezet om geld in te zamelen voor het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis.
Mikolaj Szysz (12)
Mikolaj komt uit Polen en is in 2017 op de Fakkel gestart . Daarna is hij uitgestroomd naar groep 5 van Het Rinket. Mikolaj zit nu in groep 8 en is het Nederlands volledig machtig. Hij heeft zich in de afgelopen 2 jaar al vaak bewezen als Pools-Nederlandse tolk. Hij helpt dan bijvoorbeeld nieuwe kinderen op de Fakkel die verdrietig of boos zijn door hun frustratie met vertalen. Mikolaj helpt ons ook wel eens met tolken bij een gesprek met ouders. Mikolaj weet er alles van; hij weet hoe het werkt op de Fakkel, maar ook hoe eenzaam een kind zich kan voelen dat zich niet verstaanbaar kan maken.
De jury vindt dat Mikolaj een jeugdlintje verdient omdat hij zich als tolk inzet voor de andere kinderen op school en ervoor zorgt dat zij zich minder eenzaam voelen.
Mawludah Sheikh Hamada
(12)
Mawludah komt uit Syrië. In november 2017 is zij gestart in de nieuwkomersklas op de Fakkel. Daarna is zij uitgestroomd naar Het Rinket. Mawludah zit nu in groep 8 en is het Nederlands volledig machtig. Zij heeft zich in de afgelopen jaren al vaak bewezen als Koerdisch-Nederlands tolk. Zij helpt dan bijvoorbeeld nieuwe kinderen op de Fakkel die verdrietig of boos zijn door hun frustratie met vertalen. Mawludah helpt ons ook wel eens met tolken bij een gesprek met ouders of legt dingen uit aan nieuwe ouders die hun kind komen aanmelden voor de Fakkel. Mawludah weet hoe het werkt op de Fakkel, maar ook hoe eenzaam een kind zich kan voelen dat zich niet verstaanbaar kan maken.
De jury vindt dat Mawludah een jeugdlintje verdient omdat zij zich als tolk inzet voor de andere kinderen op school en ervoor zorgt dat zij zich minder eenzaam voelen.
Damian van Gool (12)
Damian is voorgedragen omdat hij in de afgelopen maanden wekelijks betrokken is geweest bij activiteiten op het Cruyff Court. Dit heeft een goede uitwerking op de andere jongeren. Sinds dit schooljaar is hij gestart met assisteren bij sport- en spelactiviteiten bij het sportveldje achter Heliomare. Ook is hij gestart bij de vrijwillige jongerengroep Young D.T. en aangesloten als deelnemers bij de activiteiten voor jonge mantelzorgers. Zo gaat hij iedere woensdag naar zijn opa om gezellig wat te doen en eten voor hem te maken omdat zijn oma ziek is. Daarnaast helpt hij zijn moeder met het coachen van sportactiviteiten.
De jury vindt dat Damian een jeugdlintje verdient omdat hij zich inzet voor andere kinderen tijdens sportactiviteiten en als jonge mantelzorger.
In de categorie jongeren 13 tot en met 16 jaar:
Omar Khatab
(13)
Omar komt uit Syrië. In maart 2017 is Omar gestart in de nieuwkomersklas van de Fakkel. Daarna is hij uitgestroomd naar het Rinket. Omar zit nu in groep 8 en is het Nederlands volledig machtig. Hij heeft zich in de afgelopen jaren al vaak bewezen als Arabisch-Nederlands tolk. Hij helpt dan bijvoorbeeld nieuwe kinderen op de Fakkel die verdrietig of boos zijn door hun frustratie met vertalen. Omar helpt ook wel eens met tolken bij een gesprek met ouders of legt dingen uit aan nieuwe ouders die hun kind komen aanmelden voor de Fakkel. Omar weet er alles van; hij weet hoe het werkt op de Fakkel, maar ook hoe eenzaam een kind zich kan voelen dat zich niet verstaanbaar kan maken.
De jury vindt dat Omar een jeugdlintje verdient omdat hij zich als tolk inzet voor de andere kinderen op school en ervoor zorgt dat zij zich minder eenzaam voelen.
Oliwier Turczyn (13)
Oliwier komt uit Polen. In december 2018 is Oliwier bij in de nieuwkomersklas de Fakkel gestart. Daarna is hij uitgestroomd naar het Rinket. Oliwier zit nu in groep 8 en is het Nederlands al aardig machtig. Hij heeft zich in de afgelopen tijd al regelmatig bewezen als Pools-Nederlandse tolk. Hij helpt dan bijvoorbeeld nieuwe kinderen op de Fakkel die verdrietig of boos zijn door hun frustratie met vertalen. Oliwier weet er alles van; hij weet hoe het werkt op de Fakkel, maar ook hoe eenzaam een kind zich kan voelen dat zich niet verstaanbaar kan maken.
De jury vindt dat Oliwier een jeugdlintje verdient omdat hij zich als tolk inzet voor de andere kinderen op school en ervoor zorgt dat zij zich minder eenzaam voelen.
In de categorie jongeren 17 tot en met 21 jaar:
Martijn Hiemstra
(18)
Martijn is een voorbeeld voor veel leeftijdsgenoten. Hij is een jongen die met veel positiviteit en enthousiasme in het leven staat. Een muzikaal talent op zowel piano als drums/slagwerk. Wanneer er extra projecten mogelijk zijn om zijn energie in muziek te kunnen uiten dan is Martijn van de partij en zet hij zich volledig in. Of het nu gaat om extra lessen, een klassiek orkest of een bigband, hij pakt het allemaal aan en is niet bang om in het diepe te springen en nieuwe dingen te leren. Ondanks een gehoorprobleem.
De jury vindt dat Martijn een jeugdlintje verdient omdat hij veel doorzettingsvermogen laat zien op muzikaal gebied. Op deze manier fungeert hij als een voorbeeld voor andere jongeren.
Quinn van Veen (19)
Quinn zet zich al sinds februari/maart 2018 in voor de Jongerenraad van Heemskerk en heeft hierbij aan meerdere projecten meegewerkt. Momenteel is hij heel erg bezig met de website van de Jongerenraad, maar denkt hij ook mee met de gemeente over o.a. participatie.
De jury vindt dat Quinn als een voorbeeld fungeert voor andere jongeren door zijn jarenlange zeer actieve deelname aan de Jongerenraad van Heemskerk. Daarom verdient hij een jeugdlintje.
Steffen Scheeling
(18)
In de finale van de nationale aardrijkskunde Olympiade heeft Steffen een prijs gewonnen en daarna brons gehaald in de Internationale Aardrijkskunde Olympiade (iGeo). Daarnaast heeft hij het afgelopen seizoen meegespeeld in het Regionaal Jeugdorkest Artiance, Alkmaar. Daar heeft men hem bij hoge uitzondering direct bij de eerste violen geplaatst. Dit getuigt van doorzettingsvermogen, zowel op het gebied van de aardrijkskunde als op muzikaal gebied.
De jury vindt dat Steffen een jeugdlintje verdient omdat hij laat zien dat je door je actief in te zetten ver kunt komen. Hierdoor fungeert hij als een voorbeeld voor andere jongeren.