Expositie Kunstenaars uit de Mariaschool in Gemeentehuis Heemskerk

Foto: Stichting Kijk!Heemskerk

HEEMSKERK – Van 23 april tot en met 19 mei 2022 exposeren 9 kunstenaars uit de Mariaschool in de hal van het Gemeentehuis in Heemskerk. Deze expositie, georganiseerd door Stichting Kijk!Heemskerk, is te bezoeken tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis, Cultuurhuis en Bibliotheek.

In 2020 bestond de Mariaschool in Heemskerk 100 jaar. Door Corona konden de activiteiten rondom het 100-jarig jubileum niet doorgaan, daarom vieren ze dit jaar het 102,5-jarig jubileum. Eén van de activiteiten is dat kunstenaars, die in de Mariaschool hun atelier hebben, exposeren in de hal van het gemeentehuis.

“We zijn zeer verheugd dat we na twee jaar coronatijd weer een expositie kunnen organiseren in het gemeentehuis” aldus Helene van der Veer, voorzitter van Stichting Kijk!Heemskerk. “Er staan dit jaar 3 exposities op het programma en we vinden het geweldig dat we de prachtige werken van de lokale kunstenaars uit de Mariaschool als eerste kunnen tentoonstellen”.

Opening expositie
De opening van de expositie zal a.s. zaterdag 23 april om 14.00 uur worden verricht door Wethouder Aad Schoorl. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze opening bij te wonen!

De 9 kunstenaars:

  • De schilderijen van Frits Klaver (Velsen 1964) vertellen het verhaal van het schilderproces zelf, waarbij de ondergrond die is opgebracht en daarna weer is weggeschilderd of –geschuurd, soms nog door een kleur heen schemert. Dit alles in een gemengde techniek met ingetogen vormentaal en gereduceerd kleurenpalet.
  • De schilderijen van Ewout van Santen zijn meestal erg kleurig.  Gezien de omstandigheden in Oekraïne doneert Ewout bij verkoop het verkoopbedrag aan de opvang van vluchtelingen uit dat land.
  • Joke van Bree is meer tekenaar dan schilder. Grafiet en houtskool hebben heel veel zeggingskracht. Haar grote tekening over de Mariaschool laat delen uit het 100-jarig bestaan zien.
  • Kees Heesterbeek ( geb. Heemskerk) maakt schilderijen (olieverf) en tekeningen ( diverse technieken). Thema’s in zijn werk zijn natuurlijke vormen of geabstraheerde mensfiguren in een organische omgeving.
  • De in Paramaribo geboren Harold Bergfeld (1938) kwam naar Nederland toen hij begin twintig was en volgde, na o.a. werkzaam geweest te zijn als kwaliteitslasser, de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werkt sinds 1983 als beeldend kunstenaar in Heemskerk. Harold schildert en werkt met stof en hout, maar zijn favoriete materiaal is staal.
  • Nico Kok is al meer dan 40 jaar een beeldend kunstenaar die zich blijft ontwikkelen en steeds weer nieuwe grenzen opzoekt. Het draait er bij hem om de alledaagse vormen en materialen een niet alledaagse verschijningsvorm te geven. Eenvoud en tegenstellingen zijn een rode draad in zijn kunst. Typerend is zijn bijzondere aanpak met eigen technieken waar het proces van maken een belangrijke rol in speelt. Met zijn persoonlijke beeldtaal brengt hij dat tot uitdrukking. In zijn werk is het vierkant een regelmatig terugkerende vorm. De materiaalkeuze is van belang en hij verkent de eigenschappen van het materiaal en de vorm op verschillende manieren. Dat maakt zijn werk spannend en onverwachts. Het werk op deze tentoonstelling is gevarieerd van aard en materiaal. De kunstwerken zijn vaak eenvoudig van opzet maar het resultaat is zeker niet vanzelfsprekend en voorspelbaar.
  • Irene van der Oest tekent en schildert al van jongs af aan. Ze is geboren in Utrecht. Daar heeft ze een aantal jaren een opleiding gevolgd bij Artibus (nu de hogeschool voor kunsten) Verder veel opgestoken bij diverse cursussen en kunstenaars. Haar belangstelling gaat uit naar de natuur,  sferen, hevige gebeurtenissen, portretten. Ze gebruikt verschillende technieken en werkt met was en keramiek.
  • Gerard Strik geeft geen toelichting op zijn werk. Hij vindt dat je maar gewoon moet komen kijken.
  • Mary Admiraal begon als model bij Kees Verwey en Charlotte van Pallandt. Nu schildert ze met veel kleur geabstraheerd en is een doorgewinterde modeltekenaar.

Over Stichting Kijk!Heemskerk
De stichting organiseert exposities met professionele kunstenaars. Doel is om inwoners van Heemskerk en omgeving kennis te laten maken met kunst van een brede diversiteit en hoge kwaliteit. Exposities van kunstenaars uit de regio, de provincie of het hele land geven een impuls aan de beleving van kunst en cultuur in Heemskerk.

Meer informatie is te vinden op www.kijkheemskerk.nl.

Reacties

Cookieinstellingen