Zestig jaar ‘surfsound’

Vandaag 60 jaar geleden, op 11 augustus 1962, kwam het nummer Surfin’ Safari uit van de toen nieuwe groep The Beach Boys. Een nieuwe stijl was geboren: de ‘surfsound’, een vrolijke mix van Rock ’n Roll en Close Harmony met als hoofdthema’s zon, strand en surfen.

Surfin’ Safari
Het nummer Surfin’ Safari was ook meteen de titelsong van het debuutalbum van de Californische popgroep, die aan het begin van de jaren zestig was opgericht door de broers Brian, Carl en Dennis Wilson, hun neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine.

Hoewel Surfin’ Safari het eerste landelijke succes was voor The Beach Boys zou het toch hun minst verkochte album worden. Dat zegt overigens meer over de kwaliteit van de latere albums, dan over het debuutalbum zelf. Het artistieke hoogtepunt van de Beach Boys lag rond 1966 met het album Pet Sounds en singles als Sloop John B en Good Vibrations, die nog steeds terug te vinden zijn in de Top-100 Aller Tijden.

Een paar jaartjes ouder maar nog altijd prima om aan te horen: The Beach Boys tijdens hun tournee in 2012 in het kader van hun 50-jarig jubileum toen zij ook nog een gloednieuws album opnamen ‘That’s Why God Made The Radio’, opnieuw goed voor een eerste plaats op de Amerikaanse hitlijsten.

En als we dan toch bezig zijn. Ook nu spijkeren The Beach Boys nog steeds aan de muzikale weg. Ook dit jaar nog met een uitgebreide tournee, hoofzakelijk door Amerika, en nog steeds met leadzanger Mike Love, die inmiddels 81 lentes telt, of spreken we in dit geval meer over 81 zomers? Surfin’ Safari klinkt in ieder geval nog altijd heel zonnig al ligt het tempo wel ietsje lager dan 60 jaar geleden:

Reacties

Cookieinstellingen