Tentoonstelling in het Huis van Hilde toont tijdscapsule koloniaal verleden.

CASTRICUM – Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden. De tentoonstelling toont unieke objecten uit een gezonken plantageschip en vertelt het verhaal over de ‘dubbele lading’ dat uit het wrak tevoorschijn kwam.

In 2001 kwam in de netten van garnalenkotter Emmie net buiten de haven van Oudeschild (Texel) een mysterieuze houten kist naar boven, dik begroeid met zeepokken. De vissers lichtten de deksel en zagen stapels lange, ijzeren messen met een houten handvat. Sportduikers vonden kort daarna het bijbehorende wrak. Het bleek het wrak van een plantageschip dat in 1822 onderweg was naar de Nederlandse plantages in Zuid-Amerika maar bij Texel strandde en zonk.

Tijdscapsule
Jarenlang lag het wrak van het schip als stille getuige van een koloniaal verleden op de bodem van de zee. Na de vondst van het wrak werden er veel scherven gevonden tussen de houten spanten die uit het zand opstaken waardoor het al gauw de naam ‘Schervenwrak’ kreeg. En tijdens het jarenlange onderzoek dat volgde bleek het wrak van het plantageschip een ware tijdscapsule met goed bewaarde objecten. Uit de buik van het schip kwamen rijkversierde serviezen, pijpen en sierbeslag tevoorschijn, maar ook de kapmessen, hakken en schoppen voor gebruik op de plantages en in de suikerfabriek; twee werelden in één wrak. Deze sprekende ‘fragmenten uit een koloniaal verleden’ zijn nu tastbaar gemaakt in deze unieke tentoonstelling bij Huis van Hilde.

De tentoonstelling ‘Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden’ is sinds 2 juli en tot en met 5 maart 2023 te zien bij Huis van Hilde. Huis van Hilde is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegang met een Museumkaart is gratis.

IJmond Nieuws ging langs in het Huis van Hilde en maakte bijgaande reportage.

Reacties

Cookieinstellingen