Dames gaan voor tijdens 36e editie Dam tot Damloop

Winnaar bij de mannen Charles Langa

De 36e editie van de Dam tot Damloop is een Keniaans feestje geworden. Het was de 29-jarige Margaret Kipkemboi die na 50 minuten en 38 seconden als eerste de finishlijn in de Zaandamse Peperstraat passeerde. Niet veel later volgde haar landgenoot Charles Langat (33) in 45 minuten en 9 seconden.

Dames ‘winnen’ van de heren
De Dam tot Damloop heeft ieder jaar een soort ‘wedstrijd in de wedstrijd’ tussen de dames en de heren. De dames starten dan zes minuten en vier seconden eerder dan de heren (verschil parcoursrecord mannen/vrouwen). De mannen naderden de dames naarmate de finish dichter  in beeld kwam, maar het verschil bleef steken 35 seconden, zodat de dames voor de derde keer op rij de heren het nakijken gaven op de eindstreep in Zaandam.

Margaret Kipkemboi als eerste ‘door ’t lint’

Bij de dames was de eerste plaats dus voor de Keniaanse Margaret Kipkemboi. Niet haar eerste mijlpaal dit jaar, want eerder dit jaar haalde zij al brons op de 10.000 meter bij de WK atletiek in Eugene en won ze de halve marathon van Barcelona. Zij werd in de Peperstraat op bescheiden afstand gevolgd door Sharon Kemboi en Caroline Nyaga. Het drietal had bijna de hele wedstrijd samen opgelopen.

Beste Nederlandse Diane van Es

Als beste Nederlandse eindigde Diane van Es, met haar 23 jaar de Benjamin het  vrouwenveld. Voor haar was het haar debuut in de Dam tot Damloop en noteerde een eindtijd van 54 minuten en 44 seconden. Daarmee bleef ze Jill Holterman uit Egmond van den Hoef 12 seconden voor.

Bij de heren ging de winst naar de eveneens uit Kenia afkomstige Charles Langat die zich met 45 minuten en 9 seconden in de top-10 heeft gelopen van snelste gelopen Dam tot Damlopen. De beste tijd staat al sinds 2005 op naam van de legendarische Haile Gebrselassie met 44 minuten en 24 seconden.

Dit jaar geen hoofdrol voor Solomon Berihu, de winnaar in 2019

Charles Langat werd op de voet gevolgd door zijn landgenoot Geofry Kipchumba die als twee finishte. En na hem nog een aantal grote namen, zoals die van de winnaar van de Dam tot Damloop in 2019 Solomon Berihu en die van de op dit moment beste Nederlandse marathonloper Abdi Nageeye, goed voor Olympisch Goud in Japan en winaar van de afgelopen Rotterdam Marathon. Met een eindtijd van 47.47 kon hij niet meedoen om te prijzen.

Abdi Nageeye , winnaar van Olympisch zilver en de Rotterdam Marathon, vandaag in een bescheiden bijrol.

Als beste Nederlander kwam Khalid Choukoud over de finish in 46 minuten en 30 seconden