Van Dijk toch zonder OneLove-band vanwege dreigende straf FIFA

Foto: Unsplash - Rhett Lewis

Hoe lang verloochenen we nog onze eigen normen en waarden om een balletje te mogen trappen in Qatar onder auspiciën van een omgekochte, en daarmee volstrekt ongeloofwaardige, FIFA. In ieder geval té lang, want het buigen voor het dreigement om aanvoerders van landenteams een gele kaart te geven bij het dragen van een OneLove-band lijkt toegeven aan iets dat niet te verdedigen is.

Met een toespraak van FIFA-voorzitter Gianni Infantino werd eergisteren al de toon gezet. Daarin beschuldigde de voetbalbobo het Westen van “hypocrisie”. “Puur racisme. Jullie in het Westen zijn hypocriet en hebben een dubbele moraal” zo luidde zijn stelling.

Het mag duidelijk zijn dat hij daarmee in een goed blaadje wilde komen (of blijven) van zijn gastheren. Dat daarmee pure menselijk waarden en normen overboord worden gegooid blijkt hem niet de deren. En ook vandaag blijkt weer dat de grens nog niet is bereikt, want nu blijkt dat de FIFA heeft besloten om aanvoerders van landenteams een gele kaart te geven wanneer zij op het veld verschijnen met een OneLove-band.

Van de landen die hebben afgesproken op deze manier een signaal af te willen geven is Nederland de eerste die aan moet treden. En nu is dan ook besloten dat aanvoerder Virgil van Dijk maandagmiddag tijdens de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK tegen Senegal zonder de OneLove-band om zijn bovenarm speelt.

De voetbalbond en selectie van bondscoach Louis van Gaal wilden met de OneLove-band graag een positieve boodschap uitdragen, voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie. Ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken steunen die actie maar zien er onder druk van de FIFA vanaf. ,,We kunnen onze spelers niet in een situatie brengen waarbij ze sportieve sancties moeten vrezen, waaronder een kaart”, melden de zeven nationale bonden in een gezamenlijk statement.

Reacties

Cookieinstellingen