Nienke Brinkman wint als eerste Nederlandse vrouw in 24 jaar NN Egmond Halve Marathon

Foto: Wim Meijer Fotografie

EGMOND AAN ZEE – De dagen voorafgaand aan de NN Egmond Halve Marathon was het al het grote onderwerp van gesprek: voor het eerst sinds lange tijd stonden er dit jaar een handvol Nederlandse favorieten klaar voor de eindzege. Dat had alles te maken met de afwezigheid van Ethiopiërs en Kenianen, die eigenlijk traditiegetrouw de wedstrijd in Egmond domineren. .

Dat er vandaag geen Afrikaanse toppers aan de start stonden zou puur toeval zijn. „Het is geen beleid, het is gewoon zo gelopen”, aldus Jan Willem Mijderwijk van Le Champion afgelopen vrijdag tijdens de persconferentie. „We hebben te maken met blessures van atleten of we kwamen er financieel niet uit.

We moeten ver terug in de geschiedenis om de laatste Nederlandse winnaar van Egmond terug te vinden. Dat was in 2006 bij de heren Kamiel Maase. En voor de dames moeten we nog verder terug, naar 1999, toen Irma Heeren als eerste dame de eindstreep in Egmond passeerde.

Nienke Brinkman in de kopgroep richting Castricum met direct achter haar Jill Holterman, die enkele kilometers voor de finish zou uitvallen.

Wat voor de dag van vandaag al mogelijk werd gehouden, werd dus bewaarheid door indrukwekkend optreden van Nienke Brinkman.  Niet helemaal verrassend, want van de deelnemende dames werd zij gezien als de grootste kanshebster. Zij is de Nederlands recordhoudster op de marathon met een tijd van 2.22.51, gelopen tijdens de afgelopen Marathon van Rotterdam en heeft een persoonlijke besttijd van 1.10.44 op de Halve Marathon. Maar ook Jill Holterman (beste tijd op de Halve Marathon 1.11.41) en Bo Ummels (goed voor 1.13.09) werden als kansrijk gezien voor de eindoverwinning.

Andra Deelstra heerst op strand
Nienke Brinkman liep vandaag haar eigen wedstrijd en liet zich niet van haar stuk brengen door Andrea Deelstra, die na de eerste kilometers op het strand al de koppositie pakte. Ook Anne Luijten waagde de gok en liep een aantal kilometers op de tweede positie.

Andrea Deelstra op kop op het strand richting Castricum

Brinkman spaarde haar energie voor de terugweg, hetgeen de juiste strategie bleek.  Na 17 km haalde ze de twee dames met gemak in. De debutante in Egmond was na afloop erg blij met haar eerste plek: “Ik had dit niet verwacht, maar ik had vandaag wel echt de vechterslust om voor de overwinning te gaan”. Jill Holterman kon lange tijd met Brinkman meekomen, maar verstapte zich heel ongelukkig rond het 16 km-punt en moest helaas uitstappen. Deelstra, toch de smaakmaakster van de eerste 7 kilometer, finishte als tweede in 1.19.42 en Jennifer Gulikers pakte de positie van derde Nederlandse vrouw in 1.20.47.Belgische Lahsene Bouchikh verstoort Nederlands feestje
Bij de heren ging vooraf vooral de aandacht uit naar Khalid Choukoud en Björn Koreman als meest ervaren Egmond-lopers. Maar ook Stan Niesten, Ronald Schröer, Gianluca Assorgia, Lucas Nieuweboer en de Belgische broers Soufiane en Lahsene Bouchikhi werden gezien als serieuze mededingers om als eerste ‘door het lint’ te gaan.

Gedurende de eerste zeven kilometer over het strand bleef het veld met kanshebbers bij elkaar. Niet verwonderlijk, want er moest afgerekend worden met een straffe zuidwesten wind. Hierdoor ontstond een zeer grote kopgroep.

Grote kopgroep bij de mannen met Khalid Choukoud voorop richting Castricum

De wedstrijd begon pas echt nadat in Castricum aan Zee het strand werd verlaten. Khalid Choukoud wist als eerste kort te versnellen op de smalle duinpaden, maar al snel nam Soufiane Bouchikhi de koppositie over. Vanaf dat moment ging de turbo aan en liep hij solo richting de finish.

Bouchikhi na zijn overwinning: “Dit voelt super, de tijd telt niet vandaag. Het was heel zwaar op het strand, we liepen echt heel traag, maar op de terugweg kon ik in mijn eigen tempo de wedstrijd hard maken”.

De Belgische winnaar Soufiane Bouchikhi ‘door het lint’

Teleurgesteld
Khalid Choukoud eindigde na Tom Hendrikse 1 seconde later op de derde plaats in 1.08.20. Na afloop was hij teleurgesteld, maar realistisch over de einduitslag: “Ik wilde vandaag heel graag winnen, maar Soufiane was gewoon beter vandaag. Hij is de verdiende winnaar”. Björn Koreman was na afloop wel tevreden over zijn vierde plaats: “Mijn benen voelden super goed en ik had de hele wedstrijd genoeg energie over om te blijven pushen. Misschien had er wel meer in gezeten, maar dit is in mijn beste klassering tot nu toe in Egmond”.

Finish van Tom Hendrikse en Khalid Choukoud

15.000 merendeels recreanten 
Behalve de strijd tussen de topatleten staat de halve marathon van Egmond vooral bekend als indrukwekkend sportspektakel voor vele duizenden recreatielopers. Maar liefst 15000 lopers en loopster verdeeld over diverse afstanden en categorieën zorgden weer voor een onvergetelijke sportdag onder ook nog eens uitzonderlijk goede, doch winderige weersomstandigheden. Dat is het grote voordeel van heel veel deelnemers: ongeveer iedereen houdt iedereen uit de wind. En dat was op het strand richting Castricum meer dan welkom. De recreanten kwam je op het strand dan ook tegen, steeds verzameld in grote groepen.Opvallend was overigens wel dat het aantal deelnemers, toch enigszins was teruggelopen ten opzichte van de laatste editie van 2020. Toen verschenen er 18.500 lopers aan de start. Wellicht dat dit toch  nog een soort van na-ijleffect is van de coronacrisis, en mensen hun ‘loopritme’ opnieuw moeten oppakken.

Beeld Joop Smit in kader 50 jaar Egmond Halve Marathon (1973 – 2023)
Wat zeker met de coronacrisis te maken heeft is het feit dat het vandaag de 48e editie was van de halve Marathon van Egmond, want eigenlijk had het dit jaar  de gouden jubileumeditie moeten zijn. Door corona ging het evenement in 2021 en 2022 niet door, waardoor we nu 2 jaar ‘achter lopen’.  Neemt niet weg dat ’t toch 50 jaar geleden is dat de allereerste Halve van Egmond werd gelopen.

Ter gelegenheid daarvan werd afgelopen vrijdag, aansluitend op de persconferentie in Hotel Golfzang, een beeld onthuld van Joop Smit. Smit won op 11 maart 1973 die allereerste eerste editie. Het bronzen beeld, gemaakt door Fabio Pravisan, heeft een prominente plek gekregen op de Boulevard Noord en werd onthuld in het bijzijn van Martine Smit, de weduwe van Joop Smit, en Cees Lansbergen, grondlegger van de NN Egmond Halve Marathon. Wethouder Ernest Briët was tevens aanwezig tijdens het bijzondere moment. Het beeld is geschonken door Sportorganisatie Le Champion, dorpsbelangenvereniging Egmond ‘Parel aan Zee’, de gemeente Bergen en Hotel Zuiderduin.

Het beeld van Joop Smit. Smit, de winnaar van de allereerste Halve marathon van Egmond in 1973

Reacties

Cookieinstellingen