Ome Willem blaast 80 kaarsjes uit: Joepie de Poepie!

Gisteren, 11 januari, vierde Edwin Rutten zijn 80e verjaardag. Een mijlpaal voor de goedlachse presentator, jazzzanger, drummer, acteur en bovenal ‘Ome Willem’, idool van alle kinderen in de 70’er en 80’er jaren Ome Willem.

Maar liefst 15 jaar lang, van 1974 tot 1989, probeerde hij in het programma ‘De Film van Ome Willem’ zijn ‘broodjes poep’ te slijten aan de enthousiaste jeugd, daarin bijgestaan door Teuntje, August en Toon, en natuurlijk de muzikale  geitenbreiers Harry Bannink (de hoofd-geitenbreier), Harry Mooten (de grote grijze geitenbreier) en Frank Noya (de papjesgeitenbreier).

Het programma werd zo succesvol dat nu nog steeds de jeugd van toen (nu allemaal tussen de 50 en de 60) bij de naam Edwin Rutten onmiddellijk wordt teruggezogen naar zijn/haar jeugdjaren. Zelf had ik dat op 1 januari 2015 toen Edwin Rutten de presentatie van het jaarlijkse Nieuwsjaarsconcert overnam van Joop van Zijl. Opeens was daar, ‘s morgens om 11.15u, het herkenbare geluid van ‘Ome Willem’, alleen dit keer in een volstrekt andere entourage. Geen studio, gevuld met verwachtingsvolle kinderen en het trio van Harry Bannink, maar de Gouden Zaal van de ‘Wiener Musikverein’ met de maar liefst 124 ‘geitenbreiers’ van de Wiener Philharmoniker met dirigent Christian Thielemann in de rol van ‘hoofd-geitenbreier’. Het was de stem van Edwin Rutten die als presentator (over liever gezegd ‘voice over’) verantwoordelijk was voor deze ‘Déjà vu ervaring’.

Eerste ‘Ome Willem’
Kortom: welke rol de inmiddels dus 80-jarige Edwin Rutten ook op zich neemt, hij is en blijft ‘Ome Willem’. Dat zullen ook de kijkers van het Nieuwjaarsconcert zo hebben ervaren. Velen van hen behoren zelf tot de ‘rakkers’ die zijn grootgegroeid met ‘een broodje poep’. De eerste aflevering van de Film van Ome Willem dateert immers al van 49 jaar geleden. Op 16 januari 1974 kroop Edwin Rutten voor de eerste keer achter het drumstel en zong zijn Luister even wat ik vraag? Vanaf dat moment was Ome Willem niet meer weg te denken. Gedurende 15 jaar maakte Edwin Rutten met zijn geitenbreiers meer dan 200 afleveringen. Bijna twee generaties kleuters groeiden op met ‘Deze vuist op deze vuist’.

Van alle markten thuis
Toch heeft Edwin Rutten op veel breder gebied zijn sporen verdiend. Zo liet hij al in 1964 van zich horen met een 11e plaats in de allereerste Veronica-Top-40 met het nummer : ‘Ik moet altijd weer opnieuw aan je denken’, een vertaling van Always something there to remind me van Burt Bacharach. En ander bescheiden hitje had hij met ‘Toch is het klote zonder jou’ wat hij op de televisie bracht in de show van Fred Hachee en Sjef van Oekel.

Niet alleen uit voerend maar ook als presentator heeft Edwin Rutten nadrukkelijk van zich laten horen. Als groot liefhebber en kenner van klassieke muziek presenteerde hij voor MAX een aantal jaar Jazz op Zes op Radio 6. In 2010 stapte hij over naar NPO Radio 4 waar hij Muziekwijzer presenteerde, de voorloper van het programma Maatwerk wat nu elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren is op NPO Klassiek (voorheen NPO Radio 4).

Dr.Dolittle
En ook als acteur liet hij zich niet onbetuigd, zoals bleek toen hij in de musical Dr.Dolittle de titelrol voor zijn rekening mocht nemen.

Alles bij elkaar heeft Edwin Rutten zich gedurende bijna 60  jaar laten zien als zanger (zowel populair als jazz), acteur, presentator en voice-over. Maar ongeacht wat hij deed, hij was, is en blijft Ome Willem. Voor mij was het afgelopen Nieuwjaarsconcert even slikken. Geen ‘Ome Willem’ meer vanuit Wenen maar Margriet Vroomans. Zij heeft sinds 2020 het stokje van Edwin Rutten overgenomen. Niets ten nadele van haar, maar toch… ‘Ome Willem an der schönen blauen Donau’: ik vond ’t een schitterende combinatie die van mij nog vele jaren had voort mogen duren.

Zondagavond was Edwin Rutten te gast in het NPO-programma ‘Met het oog op morgen’. Hier blikte hij terug samen met presentator Wilfried de Jong.

Reacties

Cookieinstellingen