Tata Steel Masters spelen ‘remise’ bij Telstar terwijl basisscholieren schaken tegen schaakprofs

Wereldkampioen Magnus Carlsen met de schakende schooljeugd
Wereldkampioen Magnus Carlsen met de schakende schooljeugd
Foto: Wim Meijer Fotografie

VELSEN – Woensdagmiddag werd in het BUKO stadion, de thuisbasis van Telstar, de traditionele voetbalwedstrijd gespeeld tussen een aantal schaakgrootmeesters die op dit moment deelnemen aan het Tata Steel Chess Tournament samen met de spelers van Telstar.

Het is door de jaren heen al een vaste traditie dat op de eerste rustdag van het prestigieuze schaaktoernooi even op een sportieve manier ontspanning wordt gezocht. Soms kiest men voor basketbal, maar meestal (en dus ook dit jaar) kiest men voor het voetbalveld.

Vandaag werd het een confrontatie tussen ‘Team Magnus Carlsen’ en ‘Team Ding Liren’. Op schaakgebied zijn Carlsen en Liren de nummers 1 en 2 op de wereldranglijst. Rivaliteit was dus gegarandeerd, wat dus ook de nodige eisen zou stellen aan het scheidsrechterlijke trio onder leiding van Jeroen Verwoort (wethouder gemeente Velsen).Voorafgaand aan de wedstrijd waren er natuurlijk eerst de nodige officiële momenten met de gezamenlijke opkomst op het veld, de jeugd hand-in-hand met de voetbal- en schaakiconen, gevolgd door de groepsfoto’s met beide teams en alle voetballende en schakende jeugd (zie hierboven)

Na de formaliteiten klonk het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Vervoort, waarna aanvoerders Carlsen en Diren al snel hoofdrollen voor zich opeisten. Vooral Magnus Carlsen bleek een aardig balletje te kunnen trappen, al manifesteerde hij zich wel wat meer als afmaker en solist dan als man van de assist. Uiteindelijk duurde het tot in de tweede helft voordat de score werd geopend.

Het was team Carlsen dat tot tweemaal toe de leiding nam, maar dat ook tweemaal team Liren weer langszij zag komen. Met nog slechts vijf minuten op de klok was het zelfs team Liren dat de leiding nam en af leek te stevenen op de overwinning. In de laatste minuut viel dan toch nog de 3-3 waarmee, om maar in schaaktermen te spreken, remise werd overeengekomen.Jeugdschaaksimultaan
Terwijl beneden op het veld de schakers voetbalden, werd er in de kantine van Telstar druk geschaakt. Ongeveer 100 kinderen van basisscholen en schaakverenigingen uit de regio speelden een schaaksimultaan tegen schaakprofessionals Hans Böhm, Jop Delemarre en Sacha Valster. Dat er  onder de IJmondse jeugd het nodige schaaktalent schuilgaat was duidelijk merkbaar aan de soms bedenkelijk blikken van de drie professionalsWeliswaar betrof het allemaal een spelletje ‘voor de leuk’, toch werden er aan het eind van de middag medailles uitgedeeld aan alle kinderen die deelnamen. Een medaille waar ze zeker met trots op zullen terugkijken.

Schakers blijven nog even in voetbalsferen
Ook morgen hangt er nog een zweem van voetbalsfeer rond het Tata Steel Chess Tournament. Dan wordt de vijfde speelronde van het toernooi gespeeld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie van de voetballende schaakgrootmeesters en de schakende schooljeugd (waarvan hieronder nog een kleine selectie)

Reacties

Cookieinstellingen