AZ en FC Utrecht zorgen voor ongekend doelpuntenfestijn in Alkmaar

ALKMAAR – Een knotsgekke wedstrijd in het Alkmaar AFAS Stadion hebben AZ en FC Utrecht de punten gedeeld. Het werd maar liefst 5-5, waardoor AZ, in ieder geval dit weekend, niet de koppositie in de Eredivisie van Feyenoord zal overnemen.

AZ begon de wedstrijd als favoriet. Winst zou voor de Alkmaarders een grote kans inhouden om in de loop van deze dag over Feijenoord heen te gaan. Feijenoord ontmoet vandaag in Enschede FC Twente, en puntverlies voor de Rotterdammers tegen het goed draaiende team van Ron Jans is zeker niet denkbeeldig.

Na een kwartier spelen gisteravond was die mooie vooruitzicht echter verder weg dan ooit. Al na ruim een kwartier keken de Alkmaarders tegen een 0-2 achterstand aan door doelpunten van Anastasios Douvikas.

AZ had echter niet lang nodig om zich terug te vechten in de wedstrijd. In de twintigste minuut maakte Maxim Dekker de aansluitingstreffer voor de Alkmaarders, en Vangelis Pavlidis zorgde er vervolgens met 2 doelpunten voor dat AZ in de 34e de leiding nam.

Was het even de gedachte dat het nu een kwestie voor AZ zou zijn van ‘erop en erover’, niets bleek minder waar, want 4 minuten voor de rust kwam Utrecht weer langszij door een doelpunt van Nick Viergever.

Na de rust kreeg het doelpuntenspektakel onverminderd een vervolg. Nadat eerst goal van Douvikas werd afgekeurd vanwege buitenspel kwam daarna, in de 65e minuut, Utrecht opnieuw op voorsprong door diezelfde Douvikas, die daarmee zijn hattrick completeerde.

Ook deze voorsprong bleek echter van korte duur. Met nog twintig minuten op de klok was het invaller Mees de Wit die AZ op 4-4 schoot waarna,  in de 78e minuut, ook Pavlidis met zijn derde van de avond scoorde. Daarmee leek de wedstrijd beslist, ware het niet dat twee minuten later Sander van de Streek alsnog de  5-5 binnen kopte, waarmee tekenend voor de sensationele eindstand.

AZ is Feijenoord nu op 1 punt genaderd. Vanmiddag zal blijken of de Rotterdammers verder uitlopen of dat Twente inloopt op AZ.