Vandaag de zesde column van Co Backer voor de nieuwssites van IJmond
Nieuws en Beverwijk Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl.
Blik van Co: Gaan we stemmen?
U heeft het vast gezien of gehoord, er komen weer verkiezingen aan. Wij mogen een Europees Parlement kiezen. Er zijn weer elektronische verkiezingsborden neergezet. Het is net een schilderij met een blauwe lijst eromheen. Maar als je net een meter tweeën zeventig bent dan bezorgen deze borden je een nekwhiplash. Je moet je hoofd achterovergooien tussen de schouderbladen wil je weten welke partijen erop staan.
Leuk dat we wat te kiezen hebben, maar zodra de Brusselse macht om de hoek komt kijken zijn alle partijen bereidt om flink wat water bij de wijn te doen. En dit alles voor het pluche! Het Europees Parlement heeft 24 vaste parlementaire commissies waarvan 4 subcommissies. Deze bestaan elk afzonderlijk tussen de 28 en 86 parlementsleden, inclusief een voorzitter. Ze komen twee keer per maand bijeen om samen aan nieuwe wetgevingen te werken. De hoop is dat de gekozen politici laten zien dat ze geloofwaardig zijn en blijven, maar dat is een utopie of te wel een luchtballon.
De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden dit jaar plaats van 6 tot 9 juni en dan mogen wij als burgers van Europa weer naar de stembus om vertegenwoordigers te kiezen voor in het Europese Parlement. Jaren vond ik het zeer belangrijk dat mijn stem niet verloren zou gaan, maar eerlijk gezegd ben ik wel een beetje klaar met mijn stem weg te geven. Ik voel mij ontheemd in het politieke landschap en weet niet meer aan wie ik mijn stem nog wil schenken.
Op hun site staat te lezen: "Het Europees Parlement is het enige rechtstreeks verkozen transnationale parlement ter wereld en vertegenwoordigt de belangen van de EU-burgers op Europees niveau". Het is eigenlijk lachwekkend dat dit bovenstaande zo wordt omschreven, want ik denk dat velen met mij inmiddels wel genezen zijn van het idee dat onze belangen nu daadwerkelijk zo’n prioriteit hebben voor deze lieden. Ik zet ook mijn vraagtekens bij Albanië, Bosnië en Herzegovina, Moldavië, Georgië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Oekraïne en Turkije die zijn aangewezen als potentiële kandidaten voor het EU-lidmaatschap. Is dit een verrijking voor de EU? Nee!!! Het wordt een steeds groter log onbestuurbaar lichaam.
Co Backer