Bosw8ers-column: Beleef lokaal!

18 apr 2021, 8:41 Algemeen
5i5a8103
Wim Meijer Fotografie
“Van jongs af aan geleerd hebben hoe de natuur werkt en hoe je kan samenwerken met de natuur”, zodra je dat door hebt, weet je hoe de aarde werkt! En dat begint heel dichtbij!
Beleef lokaal! (door: Evert-Jan Woudsma)
Ja tuurlijk, ook gewoon lekker lokaal blijven kopen. Maar lokaal beleven, daar wil ik het graag even over hebben. En dan bedoel ik in het bijzonder natuurbeleving.
Vanaf het moment dat ik ben gestart met Bosw8er heb ik al meer dan tienduizend kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 op allerlei manieren kennis mogen laten maken met de natuur. En daarbij valt me steeds weer op hoe weinig kinderen weten over de natuur. Uiteraard de uitzonderingen daar gelaten. Ze weten in verhouding met vroeger, meer van de wereldproblemen af dan van een eenvoudige paardenbloem.
123196099 10225215891571497 3680108257864527772 n
De natuur dichterbij en spannender dan je denkt, variërend van eikeltjes en paardebloemen tot Schotse Hooglanders en damherten (foto: Evert-Jan Woudsma)
En als ik dan in het bos wandel met zo’n stuiterende groep kinderen, die echt alles interessant vinden en overal dingen ontdekken, dan komt bij mij de gedachte, wat als ik jullie nu confronteer met de ontbossing in Brazilië of de klimaatsverandering of de hongersnood en oorlogen in de wereld. Zitten zij daar op de wachten? Of is het een wens van volwassenen met daarin de hoop dat de jeugd de problemen gaan oplossen?
Op dat moment komt een kind van 8 jaar naast me lopen en vraagt aan me wat ze gevonden heeft. Het is een eikel, eentje van vorig jaar die wil gaan uitlopen en daardoor zijn schilletje verliest en een mooie roze kleur krijgt. Trots laat ze hem zien aan haar vriendinnetje. De eikel gaat mee naar huis voor nader onderzoek.
Kinderen worden angstig bij het horen van verhalen dat het niet goed gaat. Ze gaan zich zorgen maken, ze kunnen er immers nog niets aan doen en hebben daardoor vaak nog geen oordeel. Dat zie ik ook bij de wandelingen waarbij we vuil ruimen. Het gevoel van schaamte ligt bij mij, die van trots bij de kinderen. Alles rapen ze op. Van sigarettenfilters, plastic zakjes, mondkapjes tot lege flessen drank. Het valt me op dat er geen oordeel volgt. Pas al ik er naar vraag, wat vind je daar nu van?
169922258 10226537322206437 4524386816812692156 n
Afval verwijderen uit de natuur: jonge geleerd... (foto: Evert-Jan Woudsma)
Nee, ze zijn blij. Want ze zijn buiten. Ze kunnen tussendoor gek doen, boompje klimmen en hun welbekende energie kwijt. En ze genieten van de brandnetel en het zevenblad, wat ze gewoon allemaal willen proeven! En voor het eerst maken ze kennis met de natuurlijke leefomgeving van solitaire bijen. De meeste kinderen dachten echt dat die alleen in een insectenhotel wonen.
5i5a8150
Brandnetel: wie wilt proeven?
Ik zie de wereldproblemen. En de bijbehorende uitdagingen. Maar ik zie er nog een, veel dichter bij huis. Spelende kinderen in de natuur, onbekommerd ontdekken en beleven. En ja, ze maken lawaai, en ja ze breken wel eens een tak af. Maar ik durf te beweren dat de kinderen die hun lokale omgeving hebben ontdekt in al haar facetten, klaar zijn voor de grote wereld. Waarom? Omdat ze van jongs af aan geleerd hebben hoe de natuur werkt en hoe je kan samenwerken met de natuur. En zodra je dat door hebt, weet je hoe de aarde werkt! Beleef lokaal!
Voor meer informatie over natuurbeleving ga naar: https://www.bosw8er.nl/ of naar https://mijnnatuurnetwerk.online/ .