HEEMSKERK/BEVERWIJK – De
Broekpolder is af. Na 20 jaar stopt de samenwerking tussen gemeenten Beverwijk en Heemskerk met AM en Heijmans Vastgoed.
Met de oplevering van de woningen aan de Herman Heijermanslaan in Beverwijk en de inrichting van de openbare ruimte, komt een einde aan een langlopend project. Daarmee eindigt ook de samenwerking en wordt de juridische vorm daarvoor ontbonden. De partijen kijken terug op 20 jaar succesvolle samenwerking.
Voor de ontwikkeling en realisatie van de nieuwe woonwijk Broekpolder werd in 1999 een samenwerking opgericht tussen de gemeenten Beverwijk en Heemskerk en Heijmans Vastgoed en AM: Grondexploitatiemaatschappij (GEM) Broekpolder. De nieuwbouwwijk Broekpolder ligt op het grondgebied van de twee gemeenten. De samenwerking tussen beide gemeenten leidde ertoe dat de gemeentegrens zowel fysiek als bestuurlijk geen obstakel vormde. Deze politieke keuze was zeer vooruitstrevend en zorgde voor een goede basis voor deze gebiedsontwikkeling. De GEM Broekpolder zorgde voor het stedenbouwkundige plan en voor de uitgifte van de kavels. Daarop bouwden ontwikkelaars én de woningbouwcorporaties Woonopmaat en PréWonen de huizen. De GEM zorgde ook voor alle infrastructurele voorzieningen, zoals de 3 tunnels en de fietsviaducten over de snelwegen gebouwd.
De Broekpolder telt 3.500 woningen en diverse voorzieningen
Zo zijn er 3 basisscholen, een sporthal en het winkelcentrum Citadel met het Sociaal Medisch Centrum. De wijk is zeer gevarieerd en ruim opgezet met een grote verscheidenheid in architectuur. In de kindvriendelijke wijk staan veel speelmogelijkheden. Midden in de wijk is een (ondergronds) archeologisch monument. Een bijzonderheid die geëerd wordt met een groot park (circa 6,5 ha): wijkpark Vlaskamp. De geschiedenis van de plek komt tot uitdrukking in het maaiveld. Een groot deel van de Broekpolder is vergraven voor archeologisch onderzoek. Het gebied van het wijkpark ‘de Vlaskamp’ is niet vergraven en blijft voor de toekomst behouden als bodemarchief.
Aanvankelijk was het de bedoeling om de Broekpolder in 10 jaar te realiseren. Door diverse oorzaken, zoals de aanslagen van 9/11, de Kredietcrisis en de huizenzeepbel ontstond vertraging.
Medio 2018 gaf wethouder Serge Ferraro van Beverwijk het startsein voor de bouw van de laatste woningen. Begin dit jaar zijn deze 59 woningen aan de Herman Heijermanslaan opgeleverd. Woonopmaat gaat aan de Ann Burtonlaan in Beverwijk nog 20 koopwoningen en 54 huurwoningen bouwen. Deze ontwikkeling valt buiten de scoop van de GEM Broekpolder en daarom kan het samenwerkingsverband ophouden te bestaan.