Eerste ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl van
René Kuil in 2017. Opnieuw neemt hij ‘zijn’ lezers iedere twee weken even mee naar de wereld van de
osteopathie. Deze week over een ‘nieuw orgaan’: het mesenterium.
Beste lezers,
Bij u is er begin dit jaar een nieuw orgaan ontdekt. Dat wist u zeker niet, hè. Verschillende media ging met dit nieuws het nieuwe jaar in en ik was dus wel erg benieuwd waar deze verstopt zou zitten.
Het gaat over het mesenterium, een orgaan dat zich in de buikholte bevindt. Via de BNR website laat Joost Drenth (afdelingshoofd MDL van het Radboud MC) weten dat er nog weinig over bekend is. Waar hij wel over vertelt leest u hieronder (samen geschreven met mijn eigen inbreng).
Stukje anatomie
Eerst wat algemene anatomie voor ik het mesenterium verder uitleg.
In ons lijf hebben we om heel veel structuren en vliezen zitten, zoals: hersenvlies, botvlies, gewrichtskapsel en buikvlies. Al deze vliezen geven steun en krachten door, beschermen de bloedvaten, zenuwen en lymfevaten én geven het lijf onze vorm. Alle vliezen zijn gemaakt van bindweefsel en hebben de eigenschap stug elastisch te zijn.
Het mesenterium is anatomisch gezien een deel van het buikvlies. Het buikvlies is dus een vlies dat om veel buikorganen zit. Ik leg u uit hoe dit in elkaar steekt (ik hoop dat u visueel bent in gesteld):
Neem een grote glazen pot, waarbij om de ingang van de pot een ballon zit, en trek de lucht weg tussen de pot en de ballon. De ballon zit nu tegen de binnenkant aan van het glas. Als je tussen het glas en de ballon organen laat ontstaan die de ruimte van de pot vullen, waarbij er wel delen van de ballon tegen het glas blijven zitten, dan heb je een pot met een gewelfde ballon, omdat er organen tussen de ballon en het glas zitten.
De pot zijn de structuren die de buikholte vormen (o.a. middenrif, buikspieren, wervelkolom en onderste ribben) en de ballon is het buikvlies. Omdat de ballon steeds terugkeert naar het glas ontstaat er een dubbel vlies.
En nu het ‘nieuwe’ orgaanZo, ik hoop dat dit duidelijk is want we zijn nu aangekomen bij ons “nieuwe” orgaan. Het mesenterium is, zoals geschreven, het deel van het buikvlies dat om onze darmen heen zit. Onze dunne darm hangt als het ware in een hangmat, die op zijn beurt vastzit aan de achterwand van de buikholte. Het mesenterium geeft dus steun aan de darmen.
Zoals geschreven is het mesenterium een dubbelvlies. De inhoud van dit vlies zijn dus de darmen en verder zijn hierin ook de lymfe-, bloedvaten en zenuwen aanwezig, ofwel: de transportsystemen om de darmen goed te laten functioneren worden ook ondersteunt door het mesenterium.
Aan de buitenkant van het dubbelvlies zit een beetje vocht, zodat de organen en deze vliezen goed ten opzichte van elkaar kunnen glijden. Dit is van belang als bijvoorbeeld voeding van de maag naar de darmen toegaan, hierdoor krimpt de grote maag en geeft daardoor ruimte voor de groter wordende darmen. De verschillende buikorganen glijden langs elkaar heen zonder moeite vanwege het vocht wat er tussen zit.
Bij problemen in dit systeem van glijden door bijvoorbeeld buikgriep of lichte ontstekingen in de buikholte, kan de osteopaat u helpen om weer optimaal te functioneren en klachten te laten verdwijnen.
Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email:
[email protected]Over twee weken een nieuwe column van mij. Wilt u meer informatie over osteopathie kijk dan op
www.osteopathiepraktijk.nu