Leidse menukaart anno 1574: Hutspot, haring en wittebrood, of… de burgemeester!

03 okt 2017, 10:51 Algemeen
de uitdeling van haring en wittebrood na de opheffing van het beleg van leiden 3 oktober 1574 rijksmuseum sk a 3911
Wikipedia

Vandaag 443 jaar geleden, op 3 oktober 1574, kwam er een eind kwam aan het Beleg van Leiden dankzij een indrukwekkend staaltje ‘watermanagement’ van Willem de Zwijger.

(tekst: Wim Meijer)

Tweeduizend Spaanse soldaten werden verzwolgen door het water nadat de Prins van Oranje de Hollandse dijken had laten doorsteken. En tot op de dag van vandaag houdt men het in Leiden nog steeds niet droog op 3 oktober.

Winterkost

We willen weliswaar niet op één lijn gezet worden met de Neanderthalers, maar een bepaald oerinstinct kan ons toch niet worden ontzegd. Want zodra het kouder wordt veranderen wij ons voedingspatroon en richten ons, al dan niet bewust, op het aanleggen van een warmte-isolerend vetlaagje. De frisse gazpacho maakt plaats voor een stevige erwtensoep en de kleurrijke zomersalade wordt vanaf september ingeruild voor een massieve stamppot met een flinke kuil jus. Tel daar de rookworst of gehaktballen bij op en dan komen wij de winter wel door!

cdnnieuwsnlmediasites43201710031022042015 0330 hutspot karbonade 1024x576 120ed5b93b3ca7b8ed3a9eba89730d15bf95c7f1
(foto: Wikipedia)

Hutspot uit Spanje

Het is voor ons zo logisch als maar zijn kan: Stamppot is winterkost. En toch is dat niet helemaal zo. Oké, met boerenkool gaat dat wel op. Volgens de overlevering moet daar eerst de vorst overheen en dat gaat je in de zomer never nooit lukken. Maar neem nou hutspot. Oké, ik hoor ’t je zeggen: “Dat spul maken ze van winterpenen, dus….’ En daar lijk je een punt te hebben. Maar toch, geloof het of niet: Hutspot komt van origine uit Spanje, en dan denk je toch niet meteen aan winterkost.

Burgemeester als hoofdgerecht
De eerste keer dat wij in Nederland werden geconfronteerd met ‘hutspot’ was op 3 oktober 1574 aan het einde van het Beleg van Leiden, toen de Spanjaarden er spoorslags vandoor gingen, vluchtend voor het opkomende water, en daarbij hun stamppotje van pastinaak, uien, wortelen en vlees onaangeroerd achterlieten. En dat was een niet te versmaden maaltijd voor een bevolking die zich maandenlang in leven had gehouden met het opeten van het eigen vee en op het punt had gestaan om zelfs Burgemeester Van der Werf als “gerecht” op de menukaart te zetten.

Kroegentocht, taptoe en kermis
Dit jaar is het voor de 443e keer dat in Leiden de hutspot weer bovenaan de menukaart prijkt, zij het met een kleine aanpassing in het recept. Want de pastinaak is al snel vervangen door aardappelen. Maar de ervaring leert dat de haring en wittebrood op nog meer liefhebbers kan rekenen. Jaarlijks worden er op 3 oktober, wanneer Leiden het Ontzet van 1574 viert, ongeveer 40.000 haringen en 20.000 broden worden verorberd. Maar daar nemen de Leidenaren dan ook de volle 24 uur van die 3e oktober de tijd voor.

24 uur

Het Leids Ontzet is een letterlijk 24 uur durend jaarlijks festijn, dat al op de avond van 2 oktober begint met de hutspot (als stevige ondergrond) gevolgd door een nachtelijke tocht langs alle kroegen en een dag met Kermis, Taptoe, feestmarkten en live-optredens.

Erwin Olaf

Daarnaast blijkt het Ontzet van Leiden nog altijd kunstenaars te inspireren. In 2011 maakte de beroemde fotograaf Erwin Olaf op uitnodiging van Museum de Lakenhal en de Universiteit Leiden een monumentaal historiestuk en een zestal fotografische figuurstukken en stillevens rondom het thema Leidens Ontzet. De tentoonstelling was eind 2011 ‘fysiek’ te bewonderen in Museum De Lakenhal. Daarna is er ook een digitale tentoonstelling ingericht: Erwin Olaf: Leidens beleg en ontzet (1574)

Misschien een hele overgang: van hutspot naar Erwin Olaf. De overeenkomst is dus Leiden, en daarbij het niet te onderschatten feit dat ook het maken van een smakelijke winterstamppot een hele kunst is!

https://vimeo.com/117101795