Vandaag de eenentwintigste column van Co Backer voor de
nieuwssites van IJmond
Nieuws, Beverwijk- en Heemskerk Nieuws.
Blik van Co: De kerstboom
De kerstboom, zowel levend als kunst, maakt weer haar
rentree in onze huiskamers. “Gaan we straks de kerstboom en de kerstspullen uit
de berging halen”, riep mijn vrouw enthousiast. “Nu al” antwoorde ik. “Ja, als
de koffie op is gaan we aan de gang”, klonk het nog enthousiaster.
De kerstspullen lagen op een verhoogd zoldertje in de
berging. De dozen met ballen en piek waren geen probleem maar die brandvrije
kunstboom nekte mij bijna. Hij zat in een langwerpige doos die vast kwam te
zitten tussen het plafond en luchtafvoer die door onze berging loopt. Na veel
wrikken kreeg ik hem los, maar de punt die uit de doos stak zat bijna in mijn
rechteroog. Toen alles in de kamer stond werden de ballen en de andere
kerstaccessoires uit de dozen gehaald. “Ha, daar is de kerstverlichting, zouden
ze het nog doen”, vroeg mijn vrouw. Na de stekker in het stopcontact gestoken
te hebben klonk er een uitroep van vreugde. “Ze doen het!!!”.
De kunstkerstboom werd in elkaar gezet, de takken werden
keurig gerangschikt en het aanbrengen van de verlichting kon beginnen. Dat dit
een kunst op zich is blijkt uit het feit dat die verdomde lichtjes al in de war
raken als je ernaar kijkt. Na een hoop geklooi hingen eindelijk de lichtjes en
de accessoires in de boom en kon de stekker in het stopcontact. Maar wat een
teleurstelling “Ze doen het niet ", riep mijn vrouw verbouwereerd.
Ik zal u de treurnis besparen maar de boom werd ontmanteld van lampjes,
kerstballen, slingers, de chocolade Kerstmannen en niet te vergeten de
glanzende piek. Ik wil wel hierbij opmerken dat zij deze gevaarlijke trapeze-act
aan mij had toebedeeld. Er zat een lampje los en dat betekent dat de totale
lichtslinger niet brandt. Maar gelukkig met de nieuwe slinger kwam alles goed.
Deze dagen doen mij denken aan vroeger. Op Kerstavond naar
de nachtmis en na afloop naar huis voor een heerlijk stuk kerststol met spijs
met chocolademelk. De versieringen, het eten van onze KTK's (Korte Termijn
Konijnen) gegarneerd met gestoofde peertjes in een rode wijnsaus, aangevuld met
aardappelpuree. Ik wens u fijne Kerstdagen.
Co Backer