Column Blik van Co: Wopke wat maak je ons nou!!

24 jul , 8:47 Blogs en columns
494A7671 basisbanner co backer kopiëren Wopke

Vandaag de zevenendertigste column van Co Backer voor de nieuwssites van IJmond360, IJmond Nieuws, Beverwijk- en Heemskerk Nieuws.

Blik van Co: Wopke wat maak je ons nou!!

Wopke Hoekstra (CDA), die een geldverslindend baantje heeft als klimaatcommissaris, verwacht dat grote Europese pensioenfondsen zullen bijdragen aan de financiering van nieuwe stroomnetten, die nodig zijn voor de verdere verduurzaming van de Europese energievoorziening. Vooral Nederlandse en Deense fondsen ziet hij als belangrijke partners. Zij beschikken over flinke financiële reserves. De snelle toename van duurzame energie vraagt om een modern elektriciteitsnet. Hoe de netten gemoderniseerd moeten worden en wie dat gaat betalen is dus de vraag. Pensioenfondsen worden daarbij gezien als belangrijke geldschieters, zeker omdat Nederland enkele van de grootste fondsen ter wereld heeft. Ik krijg hier toch braakneigingen van. Als je het plakkertje "milieu" ergens op plakt dan wordt het onmogelijke mogelijk. Hiervoor wordt zelfs ongevraagd je eigen gespaarde pensioen gebruikt.

Dekkingsgraad is voor het milieu niet meer belangrijk

Over de dekkingsgraad van pensioenfondsen hoor je ze niet. De dekkingsgraad van pensioenfondsen geeft aan in hoeverre een fonds in staat is om aan zijn toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen, maar dat is schijnbaar niet meer belangrijk. Een hogere dekkingsgraad duidt op een gezondere financiële positie van het fonds. De dekkingsgraad wordt berekend door de waarde van de bezittingen van het fonds te delen door de waarde van de verplichtingen. Jarenlang kregen wij, als pensioengerechtigde, te horen dat onze pensioenen niet omhooggetrokken konden worden omdat de dekkingsgraad niet voldoende was.

Rijk heeft in de jaren '90 ook al ruim 25 miljard onttrokken

Klimaatcommissaris Hoekstra hoopt op die steun van de pensioenfondsen dat deel uitmaakt van een breder plan dat de Europese Commissie presenteerde. In de nieuwe EU-begroting voor de periode 2028–2034 is een speciaal fonds van 410 miljard euro opgenomen, bedoeld om Europese bedrijven concurrerender te maken ten opzichte van buitenlandse concurrenten. Van de totale begroting van 2 biljoen!!! euro is ongeveer 700 miljard!!! gereserveerd voor klimaatmaatregelen. De geschiedenis herhaalt zich. De overheid heeft in het verleden geld onttrokken uit pensioenfondsen, zoals het ABP. Dit gebeurde voornamelijk in de jaren '90, waarbij de overheid 25 miljard!!! euro uit de reserves van het ABP haalde. Dit geld werd gebruikt om begrotingstekorten van de overheid te dekken, maar is nog steeds niet terugbetaalt door de overheid.

Ik wens u een fijne vakantie en geniet ervan.

Co Backer