Mobiele Keuken maakt gezonde voeding leuk en leerzaam op school

12 jul , 17:13 Jeugd

HEEMSKERK -  Afgelopen woensdag is op de Leonardusschool in Heemskerk de allereerste ‘Mobiele Keuken’ in gebruik genomen: een innovatief, verplaatsbaar keukentje waarmee kinderen op school kunnen koken met groenten uit hun eigen schooltuin. De Mobiele Keuken is bedacht door de inmiddels overleden Nico Gooier. Zijn visie om kinderen op een praktische én leuke manier bewust te maken van gezonde voeding leeft voort via dit bijzondere project.

De Mobiele Keuken is onderdeel van het schooltuinprogramma van Buurtcentrum d'Evelaer, waarin dertien scholen uit de regio wekelijks met vrijwilligers zaaien, planten en oogsten. Maar wat gebeurt er met die verse groenten? “We gaven ze mee aan ouders of verkochten ze op het schoolplein, maar hoe mooi is het als kinderen er zelf iets lekkers mee kunnen maken?” vertelt Cindy Henneman,.“En zo ontstond het idee voor een keuken op wielen die je zó het klaslokaal in rijdt.”

Koken naast de rekenles

De compacte keukens zijn uitgerust met onder meer een gasplaatje, oven en koelkast. Dankzij dit ontwerp kunnen kinderen al tijdens schooltijd aan de slag met hun oogst. “Terwijl de soep suddert, kan de rekenles gewoon doorgaan,” aldus Henneman. “En daarna schuift iedereen aan tafel om samen te eten. Het hele proces , van zaaien tot oogsten tot koken, maakt het voor kinderen tastbaar waar hun eten vandaan komt.”

Gemaakt met vakmanschap en passie

De keukens zijn gebouwd door een groep vrijwilligers onder leiding van Cor Zonneveld, eveneens betrokken bij d’Evelaer. “We wilden dat een school de keuken zou bouwen als leerproject, maar dat bleek te ingewikkeld,” zegt Zonneveld. “Toen hebben wij het overgenomen. Met hulp van sponsoren zoals Melo Bouw en met gebruik van de werkplaats van Bouwmensen hebben we inmiddels vier keukens gebouwd.”

Elke keuken is kleurrijk gespoten met graffiti om aantrekkelijk te zijn voor kinderen. De reacties zijn zeer positief: scholen zijn enthousiast en kinderen vinden het geweldig om hun zelfgekweekte groenten te verwerken in gerechten. “Het enthousiasme is enorm. We hopen dat dit kinderen stimuleert om ook thuis vaker gezond te koken,” zegt Cindy Henneman.

Op zoek naar nieuwe sponsors

Vanwege het succes willen de initiatiefnemers het project verder uitbreiden. Er is behoefte aan meer mobiele keukens om aan de vraag van scholen te voldoen. “We zoeken daarom nieuwe sponsoren die ons kunnen helpen met apparatuur zoals koelkasten, kookplaten en ovens,” aldus Cindy. “Iedere bijdrage helpt om dit duurzame en educatieve project verder te laten groeien.”