Spitssnuitdolfijnen aangespoeld op strand Heemskerk; Stichting SOS Dolfijn legt uit waarom ze niet konden overleven

27 jul , 8:55 Natuur
524351062_1180065920824825_3654437013316940659_n (1)
KNRM Wijk aan Zee

HEEMSKERK - Op het strand bij Heemskerk zijn gisterochtend twee spitssnuitdolfijnen aangespoeld. Een van de twee ging dood op het strand. Een dierenarts heeft de ander laten inslapen. Stichting SOS Dolfijn waarom spitssnuitdolfijnen kansloos zijn als ze bij ons, in de ‘ondiepe’ Noordzee verzeild raken.

(bron: Stichting SOS Dolfijn - foto KNRM Wijk aan Zee))

Spitssnuitdolfijnen zijn echte diepzeebewoners en kunnen jammer genoeg niet overleven in de ondiepe Noordzee. Eenmaal hierin verdwaald geraakt zijn de overlevingskansen nihil. Spitssnuiten vinden hier niet het voedsel waar ze normaal op jagen en kunnen ook niet navigeren in deze ondiepe wateren. De schuwe soort leeft normaal in de diepe oceanen waar ze op 2-3 km diepte jagen op o.a. inktvis. Opvang van deze dieren is ook niet mogelijk en ook transport naar natuurlijk leefgebied overleven deze stressvolle dieren niet.

De melding kwam via meerdere kanalen iets voor elf uur binnen bij SOS Dolfijn. Op de beelden werd meteen de soort duidelijk. Hoewel de naam doet vermoeden dat het dolfijnachtigen zijn, vormen Spitssnuitdolfijnen een aparte familie onder de tandwalvissen maar behoren ze niet tot de familie dolfijnen. Er werd meteen een lokaal hulpteam opgesteld en ook een specialistisch team van SOS Dolfijn ging met spoed onderweg. Beide dieren lagen op dat moment te spartelen in de branding waarbij er ook direct een gevaar is voor hulpverleners, want zo’n krachtige staart kan ernstig verwonden. Daarom werd het gebied rondom de dieren zo snel mogelijk afgezet.

Eén van de dieren werd door omstanders terug in zee geholpen. Maar omdat het dier daar niet kan navigeren, herstrandde het dier een stukje noordelijker en daarna nogmaals. Dat dier was door de driemalige stranding zodanig verzwakt dat het kort daarop stierf. Het andere dier werd door hulpverleners van de KNRM goed verzorgd en natgehouden tot de dierenarts aanwezig was. Er was geen andere oplossing mogelijk dan het dier verder lijden te besparen en te laten inslapen. Helaas is redden niet altijd mogelijk, maar hulp bieden wel.

SOS Dolfijn bedankt alle betrokken hulpverleners en uiteraard de stranding coördinator van de overheid voor de samenwerkingen. In het bijzonder een grote dank naar de medewerkers van de firma M.Gul Egmond B.V, KNRM station Wijk aan Zee en de Reddingsbrigade Heemskerk voor alle inzet. Beide dieren zijn na overlijden meteen getransporteerd naar de Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde voor een uitgebreid onderzoek dat hopelijk meer antwoorden gaat geven. Hierbij wordt een breed onderzoek ingezet waarbij wordt gekeken naar conditie van de dieren, eventuele oorzaken van het verdwaald raken, mogelijke gehoorschade, voedingstoestand en ziekten.