Vandaag in het Duin #32: Op zoek naar de wilde kardinaalsmuts

05 okt 2024, 18:36 Natuur
wilde kardinaalsmuts theo baas1 kopieren
Theo Baas

Elke maand vertelt Duinbehoud over wat er die maand te zien is in de duinen. Deze maand in de rubriek 'Vandaag in het Duin’ gaan we op zoek de wilde kardinaalsmuts

Vandaag de tweeëndertigste aflevering:

Op zoek naar de Wilde kardinaalsmuts

De wilde kardinaalsmuts is een tot vier meter hoge struik met een groene bast. De plant heeft een onopvallende bloei van kleine geelgroene bloempjes. Hier komen veel insecten op af. De plant dankt zijn naam aan de bijzondere vorm van zijn vruchten, een menierode stomp vierkantige hangende doosvrucht. Wanneer de vruchten openspringen komen de oranje, aan dunne draadjes hangende zaden tevoorschijn. Eigenlijk zijn de zaden wit maar omgeven door een oranje omhulsel. De voor mensen giftige zaden zijn bij vogels zeer gewild.

Kampioen overleven

Wilde kardinaalsmuts is een plant met een groot regeneratie vermogen. In sommige jaren kan de plant in de lente geheel zijn ingepakt door spinseldraden van de grote kardinaalsmutsstippelmot. Dit geeft de plant een spookachtig uiterlijk. De rupsen kunnen de plant geheel kaalvreten. Desondanks weet de plant van deze aanval te herstellen door het vormen van nieuwe uitlopers. En de rupsen zijn een welkome aanvulling op het menu van vogels.

Konijnen en grote grazers

In het winterrantsoen van konijnen en door de beheerders ingezette runderen als Schotse hooglanders en paarden speelt wilde kardinaalsmuts een grote rol. De bast van wilde kardinaalsmuts is veruit favoriet boven die van andere bomen of struiken. Tot op bereikbare hoogte kunnen de struiken geheel van de bast zijn ontdaan.

Desondanks zal de plant in het voorjaar vanuit de basis opnieuw uitlopen. En niet alle struiken zijn bereikbaar omdat een deel in dicht struweel staat omringt door doornige struiken als meidoorn en duindoorn.

Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de k ust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl