Afscheidsfeest jazz-maestro Konrad Koselleck in Cafe Lokaal

Foto: aangeleverd

HEEMKERK – Na ruim acht jaar neemt muzikale inspirator en jazz-maestro Konrad Koselleck afscheid van Heemskerk. Daarmee komt een einde aan een zeer vruchtbare en swingende periode, waarin Konrad als docent aan de Muziekschool/Cultuurhuis Heemskerk en als orkestleider van de Seaside Big Band werkte. Tijd voor een groot muzikaal afscheidsfeest in Heemskerk, op woensdag 30 oktober 2019 in Café Lokaal.

In 2006 haalde de Muziekschool de bekende jazz-dirigent Koselleck (1971) naar Heemskerk, als muziekdocent en als orkestleider. Zijn leerlingen leerden hem snel kennen als deskundige en motiverende dirigent, die een enorme impuls gaf aan de regionale jazzwereld. Hij liet zijn pianoleerlingen liever jong dan oud doorstromen naar combo’s en coachte daarnaast ook andere instrumenten en bands.

Seaside Big Band

Bij een breder publiek werd Konrad vooral bekend als gedreven dirigent van de Seaside Big Band.

Optredens waren altijd verrassend, ook voor voor bandleden, want op het podium ontpopte Konrad zich tot meester van het moment: breed grijnzend en op zoek naar avontuur stuwde Konrad het amateurorkest naar grote hoogte. Met een fijne mix van ambitie en humor wist Konrad muzikanten altijd op hun eigen niveau te benaderen en uit te dagen. Inclusief het gladde ijs van de improvisatie.

Daarnaast drukte hij met zelf geschreven arrangementen bij jazz-klassiekers zijn stempel op het repertoire. Voorbeelden daarvan zijn Nina Simone’s ‘My Baby Just Cares For Me’, Duke Ellingtons ‘Perdido’ of Roland Kirks ‘Serenade for a Cuckoo’. Maar de band speelde ook vele originele Koselleck-composities. Denk aan ‘Tell Me’, ‘Twinkle’, ‘Stop & Go’ en de herkenningsmelodie ‘Fluitend op de fiets’. Zo vestigde de Seaside Big Band onder Kosellecks leiding zijn regionale reputatie als vaste podium-act op cultuurfestivals en in Café Lokaal.

Afscheid

De afgelopen tijd droeg Konrad regelmatig bandrepetities over aan vervangers vanwege drukke projecten in o.a. Amsterdam, Utrecht, Berlijn en München. Ook zit hij regelmatig met andere top artiesten in de studio en leidt hij ook nog zijn professionele orkest de Konrad Kosselleck Big Band. Dit orkest speelt onder andere regelmatig in het Bimhuis in Amsterdam. Deze zomer heeft hij definitief afscheid genomen van het cultuurhuis en Heemskerk.

Opvolger

De Seaside Big Band heeft intussen een waardig opvolger gevonden. Sinds september staat jazztrompetist Loet van der Lee uit Krommenie voor de groep. Evenals Kosseleck is van der Lee vermaard bigbandleider.

Nog één keer genieten van Konrad Koselleck

Het stokje wordt op 30 oktober feestelijk overgedragen tijdens een optreden in Café Lokaal. Daar kan Heemskerk vanaf 20.00 uur nog één keer genieten van Konrad Koselleck in actie en kennis maken met zijn opvolger Loet van der Lee. Iedereen is van harte welkom. De entree is vrij.

Konrad Koselleck

 

 

Reacties