Reorganisatie bij Tata Steel: 1600 banen verdwijnen bij staalbedrijf

09 apr , 12:43 Nieuws
tata k1

VELSEN / WIJK AAN ZEE – Tata Steel heeft woensdag een grote reorganisatie aangekondigd, waarbij bijna een op de vijf banen wordt geschrapt om kosten te besparen. Circa 1600 voltijdsbanen gaan verloren. Het staalbedrijf zegt vooral ondersteunende en - managementfuncties te schrappen op de locatie bij IJmuiden.

(bron: ANP / Nieuws.nl)

Tata Steel Nederland spreekt van een grootschalig "transformatieprogramma" dat de winstgevendheid moet herstellen. De organisatie moet kleiner worden en met minder bureaucratie en managementlagen verder. Ook moeten processen verder worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd, stelt het bedrijf.

De Nederlandse tak van Tata Steel leed het vorige boekjaar, dat liep tot eind maart 2024, een stevig verlies nadat de renovatie van een hoogoven ernstig was vertraagd. Hoewel de productie weer bijna is hersteld, zijn de financiële prestaties het afgelopen jaar verslechterd. Dat kwam volgens Tata Steel door "uitdagende marktomstandigheden in Europa, veroorzaakt door geopolitieke ontwikkelingen, handels- en leveringsverstoringen en stijgende energiekosten."

FNV begrijpt niets van reorganisatie Tata Steel

Vakbond FNV zegt niets te snappen van de grote reorganisatie bij Tata Steel Nederland. Vakbondsbestuurder Cihan Lacin noemt het moment van de ingreep waarbij 1600 voltijdsbanen worden geschrapt "bijzonder", want de staalfabrikant onderhandelt met de overheid over financiële steun voor vergroeningsplannen.

FNV erkent dat Tata Steel het moeilijk heeft, onder andere door een duur uitgevallen renovatie van een hoogoven en relatief hoge kosten voor de Nederlandse industrie. Daarnaast kampt de Europese staalmarkt met de toevloed van Chinees staal, wat de prijzen onder druk zet. "Maar de huidige situatie moet niet misbruikt worden onder het mom van "never waste a good crisis", zegt Lacin.

Leden van de vakbond komen maandag bijeen om de reorganisatieplannen te bespreken. Mogelijk willen ze ook actievoeren, zegt Lacin.

Oppositiepartijen woedend

GroenLinks-PvdA is woedend over de ontslagronde bij Tata Steel. "Onbeschaamd en onacceptabel", vindt de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer. Tata Steel overlegt met het kabinet over verduurzamingsplannen waarbij mogelijk miljarden aan staatssteun nodig zijn. GroenLinks-PvdA vermoedt dat het bedrijf extra druk op die onderhandelingen wil zetten, en "de omslag naar groen staal misbruikt om gemakkelijk van mensen af te komen".

De oppositiepartij vindt dat naast verduurzaming en gezondheidswinst voor omwonenden, ook voldoende werkgelegenheid een voorwaarde voor overheidssteun moet zijn. "Winst maken kan niet prevaleren boven werkgelegenheid, gezondheidsaspecten en vergroening", zegt Kamerlid Joris Thijssen.

SP-leider Jimmy Dijk noemt het "een grote klap voor werknemers, industrie en de regio". Hij pleit voor nationalisatie van Tata Steel.

Provincie Noord-Holland: Grote impact op regio IJmond

Volgens gedeputeerde Esther Rommel is de ontslagronde die Tata Steel heeft aangekondigd een gevolg van marktomstandigheden die grote impact heeft op de IJmond en de provincie Noord-Holland".

De provincie is verantwoordelijk voor vergunningen, onder meer voor de omvorming van de fabriek om 'groen staal' te gaan vervaardigen. "De provincie Noord-Holland blijft benadrukken dat er een toekomst is voor een staalbedrijf in de IJmond als deze groen en schoon is", aldus Rommel. "De provincie blijft zich vanuit haar verantwoordelijkheid inzetten voor een voortvarend en zorgvuldig proces van vergunningverlening voor het project Heracless Groen Staal."