Carry Fire: 46 jaar na Stairway to Heaven’ nieuw album Robert Plant

Foto: Wikipedia

Een nieuwe muziekcolumn van Marius van Buuringen: Iedere twee weken verhalen over zowel oude als nieuwe producties, oudere artiesten met opvallende nieuwe releases, en even zo vaak boeiende achtergrondverhalen. Kortom: Verhalen uit de wereld van Marmusic.

Vandaag besteedt Marius aandacht aan Robert Plant, oprichter en lead-zanger van de Rockband Led Zeppelin die afgelopen vrijdag, 46 jaar na zijn legendarische ‘Stairway to Heaven’ zijn nieuwe album ‘Carry Fire’ uitbracht.

Robert Plant – Carry Fire
Bij het horen van de naam Robert Plant gaat bij menig babyboomer het rockhart sneller kloppen. Hij is de man die in 1968 de rockband Led Zeppelin oprichtte en verantwoordelijk was voor grote hits zoals Whole Lotta Love, Immigrant Song en D’yer Maker.

De allerbekendste hit van Page/Led Zeppelin is, ondanks dat het nummer nooit op single is uitgebracht, zonder enige twijfel Stairway To Heaven. Plant schreef het nummer samen met gitarist Jimmy Page, waarna het in 1971 werd uitgebracht op het album Led Zeppelin IV.

Ondanks het feit dat het nummer inmiddels 46 jaar oud is staat het nog steeds in het middelpunt van de belangstellingen. Zo staat hun nummer onafgebroken al tientallen jaren binnen de top-5 van de Top-2000, wordt het gezien als een van de beste rocknummers van de 20e eeuw en blijkt Stairway to Heaven ook een onverslijtbare uitvaart-hit. Plagiaat of ‘geïnspireerd door…’
Maar de actualiteit van het nummer komt ook voort uit het feit dat er al een jarenlang juridisch conflict is tussen enerzijds de leden van Led Zeppelin (met name Robert Plant) en anderzijds de erven van de inmiddels overleden Amerikaanse gitarist Randy California van popgroep Spirit. Plant zou zich bij het componeren van het intro van het wereldberoemde nummer net iets tè veel hebben laten inspireren door het nummer Taurus van Spirit, ofwel… hij zou het hebben gepikt.

De zaak werd in 2014 aangespannen en in juni 2016 kwam de rechtbank tot de conclusie dat er geen sprake was van plagiaat. De erven van Randy  California lieten het er echter niet bij zitten in gingen in hoger beroep. Op 9 juni van dit jaar hebben nu de leden van Led Zeppelin een tegenvordering ingediend voor alle gemaakte proceskosten in hoger beroep. Kortom: Wordt vervolgd!

De vraag blijft: Lijken de nummers nu echt zoveel op elkaar dat je zou kunnen denken aan plagiaat? Oordeel zelf: Hieronder eerste Taurus van Spirit en vervolgens Stairway to Heaven:

Beste stem uit de rockgeschiedenis
Begin 2009 hebben luisteraars van het Britse digitale radiostation Planet Rock in een eenmalige verkiezing bepaald dat Robert Plant de beste stem in de geschiedenis van de rockmuziek heeft, waarmee hij Freddie Mercury en Paul Rodgers achter zich liet. Hierover kun je discussiëren. ‘De beste stem in de rockmuziek’ bestaat natuurlijk niet, maar het geeft op z’n minst aan dat Robert Plant nog altijd een grote populariteit geniet.

Robert Plant solo
Na het einde van Led Zeppelin in 1980 ging Plant verder als soloartiest. In 1984 bracht hij met de semi-band The Honeydrippers een mini-album uit: ‘The Honeydrippers: Volume one’ met daarop de hit Sea of love. Hierop speelden onder andere ook Jimmy Page en Jeff Beck mee.

Reünie-concert
Plant werkt nog regelmatig samen met Page. In december 2007 gaven de nog levende leden Robert Plant, Jimmy Page en John Paul Jones, aangevuld door Jason Bonham, de zoon van de oorspronkelijke in 1980 overleden drummer John Bonham, een eenmalig reünie-concert van Led Zeppelin in het Londse O2-theater. Dit was opgezet als een eerbetoon aan de eerder dat jaar overleden Atlantic-directeur Ahmet Ertegün.

Geen definitieve reünie
Ondanks het feit dat het concert een doorslaand succes werd, liet Robert Plant naderhand in een interview voor de BBC-radio weten dat er wat hem betrof geen Led Zeppelin reünie zou komen. Enerzijds omdat hij andere muzikale paden aan het bewandelen was, anderzijds omdat hij zich te oud voelde voor een uitputtende wereldtournee.

Wat die andere muzikale paden betreft: in 2007 werd samen met zangeres Alison Krauss de cd Raising Sand opgenomen. Dat bleek een doorslaand succes: het album werd door muziekrecensenten in lovende woorden beschreven, evenals de tournee die na het verschijnen van de cd volgde.

Daarna volgden nog twee albums, te weten, Band Of Joy (2010) en Lullaby and … The Ceaseless Roar (2014)

Carry Fire
Drie jaar na Lullaby And The Ceaseless Roar is Robert Plant afgelopen vrijdag, 13 oktober, gekomen met de opvolger: Carry Fire, opgenomen met de The Sensational Space Shifters, de laatste jaren de vaste begeleidingsband van Plant.

Het is weer even wennen, maar hoe vaker je het album beluistert des te meer je de schoonheid in de muziek herkent, zoals in de opener The May Queen en nummers als Season Song en Carving Up The World Again.

Het zijn nummers die weliswaar totaal anders zijn dan die van Led Zeppelin, maar die er toch meteen aan doen denken, zoals ook het titelnummer Carry Fire,  dat met zijn oosterse ondertonen een duidelijk  gevoel van herkenning oproept. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat voor Robert Plant de cirkel rond is.

Een paar pareltjes op het album die meer dan het vermelden waard zijn:

Bluebirds Over The Mountain: een nummer van Ersel Hickey uit 1958, vooral bekend geworden in de versie van The Beach Boys uit 1968, nu uitgevoerd door Robert Plant samen met Chrissie Hynde.

Bones Of Saints: Na al het fraaie werk een nummer met een iets meer up-tempo karakter

Luisterend naar het elf nummers omvattende Carry Fire kun je tot de conclusie komen dat Robert Plant nog steeds meetelt en prachtig werk aflevert.

 

Cookieinstellingen