Column van de Dag / Doe lekker je jas uit!

Foto: Pixabay

Vandaag een ‘nieuwe column van Bart Neeft, buurtsportcoach bij Team Sportservice Kennemerland, waarin hij het belang onderstreept van ‘buiten spelen’ en het geven van ruimte aan kinderen om samen te spelen en te ontdekken.

Doe lekker je jas uit!  (Door: Bart Neeft)

‘’Mag ik mijn jas uit doen’’ vraagt Zoël. ‘’Natuurlijk! Dan kun je Lekker vrij bewegen!’’ zeg ik. Het is woensdagmiddag en we zijn samen met een hele groep jongens en meisjes bij de wekelijkse buurtsportactiviteit op het Ark-terrein aan de Maasstraat. De zomertijd is ingegaan, de temperatuur buiten wordt al wat warmer, de natuur bloeit op en het is weer tijd om lekker zonder jas buiten te bewegen. Dus Zoël trekt zijn jas uit en rent weer naar zijn vriendjes om lekker verder te voetballen.

Eigenlijk is het best vreemd dat een vanzelfsprekende activiteit kan veranderen in een absolute noodzaak. Ik heb het dan over sport en bewegen. Om je lichamelijke en geestelijke gezondheid op peil te houden is sport en bewegen een must geworden, het medicijn tegen overgewicht, stramme gewrichten, depressies etc. Van alle kanten wordt ons via flitsende campagnes toegeschreeuwd dat we moeten bewegen, hoelang we moeten bewegen en hoe vaak. We zouden bijna gaan vergeten dat sport en bewegen gewoon heel erg leuk is en dat het je gelukkig maakt. Het geeft ook een ‘boost’ aan je sociale leven. Je voelt je vrij op het sportveld!

Buitenspelen
Wat een verschil met enkele tientallen jaren geleden. Men hoefden er niet op te letten of de ‘beweegnorm’ gehaald werd. Die was er gewoon, zonder campagne, elke dag. Als ik terugdenk aan mijn jeugd waren we altijd aan het buitenspelen of naar de sportclub, het gaf een heerlijk vrij gevoel om te mogen bewegen. Je had ook niet veel anders, geen mobiel, geen Ipad, geen facebook, misschien alleen een televisie, maar die mocht pas ’s avonds aan. Wat je wel had? Heel veel vriendjes en vriendinnetjes in de buurt en op de sportclub waarmee je uren kon spelen. Iedere dag was je lekker vrij aan het bewegen. Na school ging je buiten spelen, tot je moeder je binnenriep voor het eten, daarna snel weer naar buiten tot het donker werd. Of je was na schooltijd naar de sportclub om veel plezier te hebben in je favoriete sport.Ruimte om samen te spelen en te ontdekken
Buiten in de buurt, op het schoolplein of bij de sportclub werd de ruimte gecreëerd waar we ons veilig en vrij voelde en onszelf konden ontwikkelen. Want uit onderzoek vanuit de universiteiten uit Leiden en Lissabon blijkt dat kinderen die de ruimte krijgen om samen te spelen en te ontdekken, sterker in hun schoenen staan. Deze kinderen kunnen beter conflicten oplossen en herkennen emoties van hun speelmaatjes beter. Ook het herkennen van het verschil tussen jongens en meisjes wordt hier ontwikkeld ,,Kinderen moeten veel meer tijd krijgen om vrij buiten te spelen.”

Ruimte om zelf te ontdekken (foto: Pxhere)

Nationale Buitenspeeldag
Bij Team Sportservice proberen we die ruimte en veiligheid te creëren met het aanbieden van sport- en spelactiviteiten, zodat kinderen zich vrij voelen om te bewegen. Dit doen we onder andere met de buurtsportactiviteiten in de buurt, de vakantieactiviteiten, de schoolsporttoernooien die via school geregeld worden en de activiteiten van de Jeugd Sport Pas die samen met de verenigingen tot stand komen. Een goed voorbeeld is ook de jaarlijkse Nationale Buitenspeeldag, die in het leven is geroepen om het buitenspelen onder de aandacht te brengen. Zelfs de tv-uitzendingen van Nickelodeon staat op zwart om kinderen er bewust van te maken om naar buiten te gaan. De buitenspeeldag is dit jaar op woensdag 13 juni. Ik ben buiten!Laten we met elkaar de kinderen de ruimte geven om zich vrij te voelen en zichzelf te kunnen ontwikkelen. Laten we met elkaar zorgen voor een veilige omgeving. En laten we met elkaar proberen om de kinderen vragenderwijs te sturen en te begeleiden i.p.v. te vertellen welke kant ze op moeten. Zo spreek je elk kind aan om zich te ontwikkelen en zich vrij te voelen op zijn/haar eigen manier en om zelf over hun eigen ontwikkeling na te denken.

Doe lekker je jas uit….net als Zoël en geniet van de vrijheid en het plezier in het bewegen!