Column van de Dag / Stop nooit met spelen!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag een ‘nieuwe column van Bart Neeft, buurtsportcoach bij Team Sportservice Kennemerland, waarin hij nogmaals het belang onderstreept van ‘buiten spelen’ en met als mooie voorbeelden de Avond4daagse en de Buurtsportactiviteit XL op de Nationale Buitenspeeldag.

Stop nooit met spelen!  (Door: Bart Neeft)

Jantje Beton heeft de volgende slogan: “Stop nooit met spelen!” Jantje Beton is de organisatie waar ik Team Sportservice heb aangemeld voor de buurtsportactiviteit XL tijdens de Nationale Buitenspeeldag.

Ik klik wat op de site en kom de onderstaande tekst tegen: ‘’Spelen is super belangrijk, maar steeds minder vanzelfsprekend.

Kinderen spelen dramatisch minder buiten! Uit onderzoek onder (groot)ouders en kinderen blijkt dat er dramatisch minder buiten wordt gespeeld. Grote generatieverschillen in spelen worden duidelijk zichtbaar. Daar waar (groot)ouders vroeger massaal naar buiten gingen, spelen kinderen nu binnen. In vergelijking met 2013 is het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt in de buurt gedaald van 20% naar 14%! Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er dus meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buitenspelen.’’

Al meer dan 10 jaar wordt de Nationale Buitenspeeldag georganiseerd door Jantje Beton in samenwerking met de tv-zender Nickelodeon. Op de site van Jantje Beton is te lezen wat de kracht van buitenspelen is.Wat ik ook al in mijn vorige column aanhaalde, onderstreept maar weer hoe belangrijk het buitenspelen is.

Een aantal weken geleden is ook uit onderzoek aan de Erasmus MC in Rotterdam gebleken, dat kinderen steeds meer bijziend raken, dat kinderen minder goed in de verte kunnen kijken. Dat vind ik toch wel schrikbarend! Uit resultaten van het onderzoek blijkt dat bij 6-jarigen 2,5 % bijziend is, maar dat na 7 jaar, als de kinderen 13 jaar zijn, dit 10x zo groot is! Dan is namelijk al 25% bijziend. De ontwikkeling van de ogen in deze leeftijdsfase is niet goed genoeg, omdat de kinderen te veel dichtbij kijken! De kinderen komen niet genoeg buiten om op grotere afstand, in de verte te kijken. Ze kijken in hun boek, tablet, telefoon etc. Dit is wel een heel serieus item voor ieder kind om eens met een scherpe blik naar te kijken!

Avond4daagse
Gelukkig doen we met alle sport- en beweegaanbieders ons stinkende best om de kinderen/ouderen te stimuleren om buiten te spelen en te bewegen. Heemskerk is niet voor niks een JOGG-gemeente (jongeren op gezond gewicht). Twee weken geleden, tijdens de 3de dag van de Avond 4 daagse, werd er in samenwerking met Team Sportservice, Welschap, JOGG en Albert Heijn appels, komkommers en water uitgedeeld voor de lopers van de 5 en 10 km. Ruim 1900 lopers namen deel aan dit mooie sportieve evenement, waar ook Druppie aanwezig was, de mascotte van Heel Heemskerk drinkt water! Veel kinderen zijn die dag op de foto gegaan met Druppie. Nationale Buitenspeeldag
Ook de buurtsportactiviteit XL op de Nationale Buitenspeeldag van woensdag 13 juni is door een fijne samenwerking met kinderen van de Vlinderschool, Welschap en Team Sportservice Kennemerland tot stand gekomen. Een activiteit voor kinderen van basisschoolleeftijd waar een leuke variatie aan kleine activiteiten opgesteld werd op het Ark-terrein aan de Maasstraat. Op moment van schrijven is dit net achter de rug en kunnen we terug zien op een super geslaagde dag met deelname van 120 kinderen. Een dag met veel blije kinderen die samen spelen, leren van elkaar en lekker buiten zijn,  dus ook hun ogen de mogelijkheid geven om goed te ontwikkelen!

Het is heerlijk weer om naar buiten te gaan en te spelen. Dus stimuleer je kind, anderen en jezelf om lekker buiten te spelen! Heel veel plezier toegewenst!