In zijn nieuwe 'Column van de Dag' op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl gaat René Kuil wat dieper in op de functie van onze organen, en met name op die van de alvleesklier.
Wat doet dit orgaan en waar kunnen klachten, ten gevolge van niet goed functioneren van de alvleesklier, zich elders in ons lichaam manifesteren?
Beste lezers,
Als osteopaat behandel je mensen met lichamelijke klachten. Vaak hebben de mensen de problemen het eerst door als deze in het bewegingsapparaat zitten. Zoals ik al in eerdere columns vertelde kan de oorzaak van de klacht kan zich vaak elders ophouden. Dit kan komen door verminderde bewegelijkheid van organen. Voor mij is het dus van belang dat ik weet welke organen wáár klachten kunnen veroorzaken en wat de functies zijn van deze organen. Omdat ik vaak bij mijn klanten opmerk dat ze niet weten waar de organen liggen en welke functie ze hebben zal ik zo af en toe eens een orgaan nader belichten.
Deze column is gewijd aan de alvleesklier. Ik heb deze als eerste gekozen omdat ik sinds 8 jaar zelf problemen heb welke veroorzaakt worden door dit orgaan.
De alvleesklier heeft twee functies die eruit springen. De eerste functie heeft te maken met het in balans houden van het bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel gaat omhoog doordat we koolhydraten eten en drinken. In het oog springende vormen van koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Dit betekent dat alle suikerhoudende dranken (ook de natuurlijke suikersoorten), aardappel, brood en pasta een stijging geven van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam wil niet een te hoge spiegel (hyperglykemie) omdat dit uiteindelijk de kleine bloedvaten en zenuwen aantast. Dus er zal een seintje gegeven worden aan de alvleesklier om het hormoon insuline te maken. Aan insuline hecht het suiker (of de koolhydraten) in het bloed heel goed. Insuline maakt toegang tot de spier- en vetcel waardoor het suiker kan worden opgeslagen in deze lichaamscellen. De te hoge bloedsuikerspiegel zal dan dalen. Doordat we bewegen, ons mentaal inspannen of ziek zijn maakt dat we meer energie gebruiken. Ons bloedsuikerspiegel zou hierdoor te laag kunnen komen.
Glucagon
Naast insuline maakt de alvleesklier glucagon, ook een hormoon. Dit hormoon zorgt er voor dat er uit de lever, spier- en vetcellen weer suiker in het bloed terecht komt. Het gevaar van een te laag bloedsuiker (hypoglykemie) is hiermee geweken.
Diabetes
Ik schreef al eerder dat ik ook een probleem met de alvleesklier heb. Ook ik heb diabetes en wel type 1. Bij dit type geeft de alvleesklier geen insuline en glucagon meer af doordat de cellen die deze hormonen produceren stuk zijn. Iemand met diabetes loopt dus het gevaar dat de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag wordt. Als je hier niet serieus mee omgaat, kan dit allerlei nare gevolgen hebben; van flauwvallen tot amputatie van ledematen aan toe. Type 1 diabetes is op dit moment nog niet te genezen.
Bij diabetes type 2 zijn de wanden van de lichaamscellen niet meer gevoelig voor de insuline. Door een verandering in levensstijl kan de celwand van spieren en vet weer gevoelig worden gemaakt en zal de regulatie door de insuline weer beter tot stand komen.
Ontzuren
De tweede functie van de alvleesklier is het ontzuren van de voeding die uit de maag komt. In de maag wordt maagzuur geproduceerd welke de voeding gedeeltelijk afbreekt. De 12-vingerige darm is het volgende orgaan waar de voeding in komt. Omdat het zuur zijn werk gedaan heeft, wordt dit geneutraliseerd door sappen die door de alvleesklier geproduceerd zijn. Ook zitten hier weer stoffen in welke de voeding verder afbreken. Dit mengsel gaat door een centraal gelegen afvoerbuisje in de alvleesklier naar de uitgang en vermengt zich met voeding in de 12-vingerige darm.
Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email: [email protected]
Over twee weken een nieuwe column van mij. Wilt u meer informatie over osteopathie kijk dan op www.osteopathiepraktijk.nu