Vandaag de vierde column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.
Dit keer, terug van weggeweest, René Kuil. Als osteopaat heeft hij zijn eigen praktijk in het Oude Administratiegebouw. Vandaag richt hij zijn aandacht op baby’s met buikklachten.
Met enige regelmaat komen er baby’s bij mij op het spreekuur, uiteraard vergezeld door één of beide ouders. De ouders geven aan dat gedurende de dag hun pasgeborene last heeft van darmkramp en veel overgeeft. Dit zijn klachten die door de osteopaat vaak goed te behandelen zijn.
Bewust en onbewust
In ons lichaam hebben we, zoals we allemaal wel weten, een zenuwstelsel. Als we onze arm willen buigen gaat er een signaal vanuit onze hersenen via een zenuwbaan door ons ruggenmerg en dan via een zenuw naar onze spierbal zodat deze kan aanspannen. Deze actie kunnen we zelf bewust beslissen. Er zijn echter er velen malen meer onbewuste acties in ons lichaam. Bij deze onbewuste acties kun je bijvoorbeeld denken aan de kippenvelreactie, transpireren, hartritme en darmbewegingen. Deze acties worden uitgevoerd door een specifiek deel van het zenuwstelsel, namelijk het ‘neurovegetatieve zenuwstelsel’. Voor een groot deel maken deze “onbewuste”, samen met de “bewuste” zenuwen, deel uit van dezelfde route door het ruggenmergkanaal.
Een specifieke zenuw, de nervus vagus, die verantwoordelijk is voor de aansturing van onder andere de maag, loopt door een ander kanaal om in de schedel uit te komen. Dit kanaal wordt gevormd door twee schedelbotstukken die op een klein deel nèt niet tegen elkaar aanzitten. De bewegelijkheid tussen de schedelbotstukken is heel klein en wordt naar mate we ouder worden steeds minder. Door kracht op één of beide botstukken kan de bewegelijkheid acuut verminderen, waardoor de functie van de zenuw, en dus de functie van de bijbehorende organen, verslechtert.
Deze kracht op de botstukken (en het daarmee gepaard gaande negatieve effect op de functie van de bijbehorende organen) kan zich ook in de baarmoeder al voordoen door minder goede ligging van het kind, of bijvoorbeeld door de kracht die op de schedel van de baby wordt uitgeoefend bij de geboorte. Het gevolg kan dan dus zijn: een baby met darmklachten.
In de jaren na de geboorte kunnen de schedelbotstukken, bijvoorbeeld een val op het (achter-) hoofd of een bal tegen het hoofd oorzaak zijn dat kinderen hierdoor buikpijn hebben. Denk er dan eens terug of ze de maanden ervoor een probleem met het hoofd hebben gehad. Dit zou de onderliggende oorzaak kunnen zijn van de buikpijn.
Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email: [email protected]
Over twee weken een nieuwe column van mij. Wilt u meer informatie over osteopathie kijk dan op www.osteopathiepraktijk.nu