Verrassende winnaars NN Dam tot Damloop

22 sep , 22:48 Sport
5i5a9392 kopieren
AMSTERDAM / ZAANDAM - Vooraf waren ze bestempeld als de grote favorieten voor de eindoverwinning in Zaandam: bij de heren zou het gaan tussen de Oegandese Olympisch kampioen op de 10 kilometer Joshua Cheptegei en de winnaar van vorig jaar, de Keniaan Mathew Kimeli, en bij de dames was Keniaanse Gladys Chepkurui grote favoriet. Toch ging geen van hen vandaag als eerste ‘door het lint’. Die eer ging verrassend zowel bij de heren als bij de dames naar Ethiopië in de personen van Muktar Edris en Asayech Ayichew.
(bron: Le Champion / foto's: Wim Meijer Fotografie)
Muktar Edris liet op indrukwekkende wijze alle grote favorieten achter zich. Hij won de 38e editie van de NN Dam tot Damloop in 44.51 minuten, veruit de snelste wereldbesttijd van dit jaar. Ook Asayech Ayichew verraste vandaag bij de dames met haar winst. De nog maar 19-jarige atlete kwam na een zeer slimme race in 51.18 minuten als eerste vrouw over de finish. De beste Nederlandse prestaties kwamen van Filmon Tesfu (47.48) en Maureen Koster (54.32).
Op deze warme nazomerdag gingen de vrouwen 6 minuten 4 seconden eerder van start dan de mannen. Traditiegetrouw beten de vrouwen vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam het spits af en liepen zij als eerste richting de finish in Zaandam, met een voorsprong die gelijk is aan het tijdverschil tussen het parcoursrecord van de heren en van de dames. In de IJtunnel, die dit jaar voor het eerst speciaal verlicht was, brak de groep vrouwen al snel in tweeën. Diana van Es en Maureen Koster konden het Afrikaanse lopersgeweld nog heel even volgen, maar kozen daarna al snel voor hun eigen tempo.
Op dat moment gingen ook de mannen van start en werd de achtervolging ingezet. Drievoudig Wereldkampioen en Olympisch kampioen op de 10.000 meter, Joshua Cheptegei, bepaalde samen met de winnaar van vorig jaar, Mathew Kimeli, direct het tempo. Er ontstond een kopgroep van negen man, met daarbij als enige Nederlander Filmon Tesfu.
Joshua Cheptegei, van start als favoriet
Na slechts 4 km was het Muktar Edris die zich niks van de twee grote favorieten aantrok. In zijn eentje ging hij er in een razend tempo vandoor en sloeg een aanzienlijk gat. Cheptegei kreeg zijn voorganger na 11 km weer in het vizier en heel even leek de spanning weer terug in de wedstrijd. De voorsprong van Edris bleekt echter te groot om nog goed te kunnen maken. Op de Dam, zo’n 600 meter voor de finish, had hij zelfs al even tijd om naar het publiek te zwaaien, dat zich daar rijen dik had verzameld voor het slotstuk van de wedstrijd. Na een laatste eindsprint noteerde hij bij de finish een tijd van 44.51. Ondanks dat dit de snelste tijd van dit seizoen is op deze afstand, kwam het zeer scherpe parcoursrecord van Leonard Patrick Komon uit 2011 daarmee niet in gevaar (44.27).
Edris bedankte na afloop de toeschouwers voor hun support: “Na een lange blessure was dit weer mijn eerste wedstrijd. Dankzij alle aanmoedigingen kon ik de hele wedstrijd blijven pushen, de sfeer was fantastisch.” Cheptegei kon vandaag niet voldoen aan de hoge verwachtingen en moest genoegen nemen met een tweede plek (45.18), de derde plek op het podium werd ingenomen door de Keniaan Ismael Kiprono (45.44).
 Ismael Kiprono, winnaar van de Dam tot Damloop in 2023, nu derde
Filmon Tesfu beste Nederlander
Filmon Tesfu maakte vandaag indruk als beste Nederlander (47.48) en was na afloop blij met zijn zevende plek overall: “Ik had wel verwacht dat ik dit niveau kon halen. De eerste 3 km kon ik de kopgroep nog volgen, maar daarna koos ik voor mijn eigen tempo en lukte het richting de finish om steeds meer lopers in te halen. Mijn prestatie als beste Nederlander hier is leuk, maar mijn doel is de TCS Amsterdam Marathon over een maand, waar ik mijn debuut zal maken op de marathon.” Richard Douma eindigde als tweede Nederlander (48.38) en derde werd Gianluca Assorgia (48.44).
5i5a9432 kopieren
De man-vrouw wedstrijd bleef lange tijd onbeslist, maar Asayech Ayichew wered uiteindelijk na 15 km ingehaald door Edris. Op dat moment liep Ayichew al solo richting de eindstreep, die daarvoor slim al het kopwerk had laten doen door de favoriet Gladys Chepkurui. Op de Peperstraat kwam Ayichew kort na Edris over de finish in een tijd van 51.18. Chepkurui volgde daarna (51.36).
Gladys Chepkurui feliciteert Asayech Ayichew direct na de finish in de Peperstraat
Derde vrouw werd Mebrat Gidey (52.17). Het Nederlandse podium werd gevormd door Maureen Koster (54.32), Jasmijn Lau (54.42) en Silke Jonkman (55.04).