BEVERWIJK – Meer woningen voor starters en senioren, een soepeler doorstroming, volop aandacht voor duurzaamheid en betaalbaarheid en een wijkgerichte aanpak. Dat is waar Beverwijk en Heemskerk de komende jaren werk van willen maken. De twee gemeenten bundelen hun krachten om de woningmarkt toegankelijker te maken en buurten klaar te stomen voor de toekomst. In de woonvisie ‘Samen bouwen aan prettig wonen’ leggen ze de koers vast voor 2030 met een doorkijk naar 2040.
Woningmarkt onder druk, tijd voor oplossingen
Een huis vinden is niet gemakkelijk. Starters trekken aan het kortste eind, senioren zitten vast en betaalbare woningen zijn schaars. Tijd om daar verandering in te brengen. Net als in de rest van Nederland is de vraag naar huur- en koopwoningen in Beverwijk en Heemskerk groot. Daarom gaan de gemeenten aan de slag: meer bouwen, de bestaande woningvoorraad beter benutten, de kwaliteit van verouderde wijken verbeteren en zorgen voor een eerlijke verdeling van woningen.
Van plannen naar prettig wonen
Om de plannen in de Woonvisie te realiseren, zetten de gemeenten in op een stevig pakket aan ambities:
• Nieuwbouw in versnelling: tot 2030 komen er 3.750 nieuwe woningen bij: 2.800 in Beverwijk en 950 in Heemskerk. Het gaat om een mix van sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen.
• Wijken opfrissen en verduurzamen: oudere buurten krijgen een boost door renovatie, energiebesparende maatregelen en slimme herontwikkeling van panden.
• Wonen betaalbaar houden: minimaal 30% van de nieuwe woningen blijft sociale huur. Daarbij nemen we maatregelen om onredelijke huurprijzen aan te pakken. Een groot deel van het programma bestaat uit koopwoningen onder € 405.000.
• Slim en flexibel bouwen: naast traditionele nieuwbouw wordt gekeken naar flexwoningen en andere woonvormen, die beter inspelen op veranderende woonwensen.
• Wonen en zorg verbinden: meer aandacht voor levensloopbestendige woningen en woonvormen die ouderen en mensen met een zorgvraag ondersteunen.
Beverwijk kiest eigen accenten
Beverwijk en Heemskerk werken samen, maar leggen wel hun eigen accenten. Beverwijk wil bijvoorbeeld meer diversiteit in het woningaanbod met voldoende mogelijkheden voor middeninkomens én aandacht voor betaalbare woningen.
Om de ambities waar te maken, zetten de gemeenten in op duurzame, klimaatbestendige wijken, energiebesparing en slimme mobiliteitsoplossingen. Hiervoor is samenwerking tussen alle betrokken partijen een voorwaarde: van woningcorporaties en projectontwikkelaars tot maatschappelijke organisaties. En natuurlijk de steun van de provincie en het Rijk om bouwkosten beheersbaar te houden en projecten haalbaar te maken.
Wonen in beweging: en nu verder
Deze woonvisie is niet zomaar een plan op papier. Het is een routekaart naar een prettig woonklimaat, gemaakt met input van inwoners, woningcorporaties, marktpartijen en maatschappelijke organisaties.
De colleges van Beverwijk en Heemskerk hebben de Woonvisie vastgesteld. De visie is als raadsvoorstel naar de gemeenteraden van beide gemeenten gestuurd. Zodra die akkoord gaan, kunnen de plannen verder uitgewerkt worden.