Stijn Appel en Riejanne Markus winnen strandrace Egmond-Pier-Egmond

De drie koplopers bij de eerste passage van Wijk aan Zee
De drie koplopers bij de eerste passage van Wijk aan Zee
Foto: Wim Meijer Fotografie

EGMOND / CASTRICUM / HEEMSKERK / WIJK AAN ZEE – De 22e editie van de GP Groot Egmond-Pier-Egmond werd vandaag gewonnen door outsider Stijn Appel. Na de lus in Wijk aan Zee pakte hij een ruime voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. In een tijd van 1.03.20 finishte hij vandaag meer dan verdiend als eerste op de Boulevard Noord.

(bron: Le Champion / foto’s: Wim Meijer)

Bij de dames kwam Nederlands kampioen op de weg, Riejanne Markus, als eerste over de finishstreep. Na een spannende strijd met Pauliena Rooijakkers wist Markus het verschil te maken na de lus in Castricum aan Zee en pakte ze de winst in 1.15.22.

Het was een zware strijd op het strand. De harde wind uit het zuiden zorgde voor een grote kopgroep op de heenweg, zodat op de terugweg de aanval op de winst kon beginnen. Diverse pogingen om een gat te slaan met het peloton haalden niets uit. De favorieten voor de winst waren op de heenweg niet voor in het peloton te vinden, de krachten werden gespaard voor de terugweg. Pas vlak voor de eerste lus in Velsen-Noord ontstond er een uitgerekt lint van fietsers, waarbij Zonneveld, Appel en Welling bij elkaar bleven. Appel reed vlak voor de lus 300 tot 400 meter weg, maar na het eerste technische stuk was het verschil weer minimaal. Stijn Appel wist in Wijk aan Zee zijn voorsprong te vergroten, waardoor al snel richting Egmond aan Zee duidelijk werd dat Appel ging winnen.Stijn Appel durfde van te voren niet zo te dromen. Als outsider kwam hij als eerste over de finish en boekte hij zijn eerste overwinning op het strand. “Dit is een hele mooie om het strandseizoen mee te beginnen. Ik wist dat ik kansen had en sterk was, maar dan moest ik eerst wegrijden. Er was een klein groepje weg, toen het tempo stil viel ben ik gewoon doorgegaan. Ik heb lang alleen gereden. Zonneveld is nog aangesloten, maar bij Wijk aan Zee reed ik solo weg.” De Belg Jordi Warlop volgde op gepaste afstand als tweede in 1.03.23. Thomas Joseph, ook uit België, behaalde de derde plaats bij deze 22e editie (1.03.26).

De beslissende demarrage van Stijn Appel bij de afdaling in Wijk aan Zee

Riejanne Markus, Nederlands kampioen op de weg, wint bij de vrouwen
De dames konden vandaag tot aan de Noordpier mee in het grote peloton heren, waar onder andere ook Thomas Dekker en Laurens ten Dam zich in bevonden. Bij de lus in Velsen-Noord voerden Riejanne Markus, Tessa Neefjes, Eva Buurman en Maud Rijnbeek het tempo op. Neefjes kwam als eerste het strand weer op en gaf gas richting Wijk aan Zee. Er moesten veel gaten gedicht worden, maar bij Wijk aan Zee ging Jumbo-Visma renster Riejanne Markus er vandoor. Pauliena Rooijakkers ging mee en samen sloegen zij een gat ten opzichte van de overige rensters. Samen reden zij terug naar Egmond aan Zee, waar de wedstrijd bij de strandopgang beslist werd in het voordeel van Markus. “Blij dat ik de overwinning vandaag heb kunnen pakken, dit is er eentje die je als strandracer wilt hebben. De meiden van onze ploeg doen het goed in de cross, dus ik moet ook een beetje mee met de jonge meiden en dat heb ik vandaag gedaan.”

NieuwsNL-redacteur was aanwezig langs het parcours en maakte een uitgebreide foto-impressie. Hieronder en kleine selectie.

Klik HIER voor de complete fotoreportage van Wim Meijer.

Cookieinstellingen