Koning opent eeuwfeest staalbedrijf in de IJmond

Foto: Tata Steel

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag bij Tata Steel de viering van het 100-jarig bestaan van het staalbedrijf in de IJmond geopend. De Koning deed dat door in de grote tent op het festivalterrein het boek open te slaan waarin 100 verhalen van medewerkers, omwonenden, klanten en leveranciers zijn opgetekend.

(tekst en foto’s: Tata Steel / filmpjes Henk Roelands)

Voorafgaand daaraan bracht de Koning een bezoek aan het Innovation Centre op het terrein, waar hij in het R&D laboratorium uitleg kreeg over de manier waarop onderzoekers speciale staalsoorten ontwikkelen voor toepassing in auto’s. Het gaat daarbij om staal dat heel sterk is en zo zorgt voor maximale veiligheid van inzittenden. Door de hoge sterkte van het staal worden auto’s tegelijkertijd lichter en dus zuiniger.

Na de openingshandeling ging de Koning in gesprek met een aantal medewerkers en omwonenden van het staalbedrijf die hebben meegewerkt aan de 100 persoonlijke verhalen. De Koning werd ontvangen door Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) en Hans Fischer (CEO Tata Steel in Europa) in aanwezigheid van T.V. Narendran (CEO en Managing Director van Tata Steel Limited).

Wereldklasse
“Ik ben trots op het feit dat we erin geslaagd zijn om al 100 jaar tot de top van de wereldwijde staalindustrie te behoren”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland. “We zijn toonaangevend waar het gaat om de kwaliteit van onze producten én op het gebied van duurzaamheid. Dat hebben we bereikt doordat we altijd fors hebben geïnvesteerd in innovatie, zowel op product- als procesgebied. Maar de allerbelangrijkste succesfactor zijn onze medewerkers. Hun passie, bevlogenheid en doorzettingsvermogen heeft ons gebracht waar we nu staan. En daar ben ik hen dankbaar voor”, aldus Henrar.

Koning Willem Alexander en Theo Henrar (rechts naast hem) in het Innovation Centre

“Ons staalbedrijf in IJmuiden neemt een unieke plek in, zowel letterlijk als figuurlijk”, aldus Hans Fischer, CEO van Tata Steel in Europa. “Dankzij de visie van de oprichters hebben we de best mogelijke logistieke verbindingen om grondstoffen aan te voeren en klanten in de hele wereld van hoge kwaliteit staal te voorzien. En die kwaliteiten kunnen we leveren door onze nimmer aflatende focus op het ontwikkelen van producten die een hoge toegevoegde waarde hebben voor onze klanten. In de V.S. is ‘Dutch steel’ synoniem voor staal van topkwaliteit. En we blijven ambitieus. We willen van Tata Steel in Europa het staalbedrijf maken dat in alle opzichten duurzaam is”, aldus Fischer.

Koning Willem Alexander met Ellen van der Aa van het Innovation Centre

Feest van de eeuw
Het 100-jarig jubileum van het staalbedrijf in IJmuiden wordt groots gevierd. Op het terrein van Tata Steel is een speciaal festivalterrein aangelegd van 13.000 m2, met de grootste tent van Europa (capaciteit: 4.000 personen), een reuzenrad van 33 meter, vier verschillende tenten met muziek en karaoke, een fonteinbar en tien foodtrucks. Er worden tot en met 5 oktober 12 grote evenementen georganiseerd voor medewerkers, gepensioneerden, relaties, omwonenden, klanten en leveranciers. In totaal worden zo’n 40.000 gasten verwacht. Voor de feesten is een spectaculaire show ontwikkeld met visuele effecten, een orkest van 40 man en 17 dansers onder leiding van topchoreograaf Gerald van Windt (Idols, Holland’s Got Talent, Everybody Dance Now en X-Factor). De jubileumshow wordt negen keer opgevoerd.

Koning Willem Alexander en Theo Henrar bij de opening van het jubileumjaar

Blikvanger
Een van de blikvangers op het festivalterrein bij de start van de jubileumactiviteiten was de 3D-taart van de site van het staalbedrijf in IJmuiden, waarvan de eerste gasten konden genieten. De taart is gemaakt door meesterpatissier Hidde de Brabander. De taart was 1.90 x 1.30 meter groot. Het vervaardigen ervan kostte 135 uur. In totaal is er 45 kilo chocolade, 35 liter slagroom, 15 kilo marsepein, 12 liter ei, 8 kilo suiker en 6 kilo bloem in verwerkt.

Wereld van staal
Van een klein bedrijf is Tata Steel in IJmuiden in 100 jaar tijd uitgegroeid tot een ware wereld van staal. Inmiddels is de site het grootste aaneengesloten industriële complex van Nederland, met een omvang van 750 hectare. Op het terrein staan tientallen fabrieken en installaties, verbonden door 100 kilometer spoor, 80 kilometer weg en 55 kilometer transportbanden. Tata Steel is een volledig geïntegreerde site, waar alle processen, van de voorbewerking van de grondstoffen tot en met het coaten van de rollen staal op één terrein plaatsvinden. Tata Steel in IJmuiden behoort tot de top van staalbedrijven in de wereld waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Tata Steel in Nederland heeft 10.000 werknemers, waarvan 9.000 in IJmuiden. Tata Steel in IJmuiden produceert jaarlijks zo’n 7 miljoen ton staal, dat wordt verscheept naar klanten over de hele wereld.

(foto: Ton van Steijn)

Voor informatie over het eeuwfeest van het staalbedrijf en de 100 verhalen van medewerkers, omwonenden, klanten en leveranciers: www.100jaarstaal.nl

Cookieinstellingen