Vandaag de twaalfde column van Co Backer voor de nieuwssites van IJmond Nieuws, Beverwijk- en Heemskerk Nieuws.
Blik van Co: Het stationsgebouw
Moet het stationsgebouw van Beverwijk gesloopt worden of krijgt het een monumentenstatus? Die vraag zingt rond in Beverwijk. De gemeente Beverwijk en NS hebben plannen om op deze plek woningen te bouwen, als onderdeel van het grote bouwproject Spoorzone. Heeft dit Beverwijkse College van burgemeester en wethouders nog liefde voor unieke cultuurhistorische, stedenbouwkundig en duurzaamheid in onze gemeente? Nee, dat kan je ook niet verwachten, want vier van de vijf wethouders komen van buiten onze gemeente. Speciaal voor hen een historisch overzicht:
Door de spoorverlegging, die gepaard ging met de aanleg van de Velsertunnel, werd station Beverwijk enkele meters zuidelijker op het oude emplacement herbouwd. Het stationsgebouw is uitgevoerd met een ver uitstekend lessenaarsdak, een glazen pui en een -van bovenaf gezien- driehoekige klokkentoren met een Eijsbouts-uurwerk. Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij en Fabriek van Torenuurwerken b.v. is een klokkengieterij en uurwerkfabriek te Asten. Dit stationsgebouw is door G.J. van der Grinten ontworpen en werd in 1960 opgeleverd. Van der Grinten (1927-2017) was een Nederlands architect en de eerste Nederlandse hoogleraar industrieel ontwerper.
Met de sloop van het stationsgebouw (voormalige fietsenstalling) verdwijnt een zeer belangrijk onderdeel uit dit stationsgebouw, en daarmee ook de lokale Beverwijkse geschiedenis. Dit onderdeel is geïntrigeerd in het gebouw maar als men tot sloop overgaat dan voelt dit als dat het hoofd met geweld van de romp gescheiden wordt. Het stationsgebouw is van binnen ronduit armoedig. Maar er is in Beverwijk al een hoop gesloopt. Daarom moet je het stationsgebouw intern vernieuwen, maar de buitenkant en het front behouden. Zo krijg je een eigentijds historisch gebouw.
De enige Beverwijkse wethouder Bal verheerlijkt dit "project" als volgt: “Dit project zal de leefbaarheid en toegankelijkheid van Beverwijk versterken, inclusief het verbeteren van de entree van onze stad". Wat hij met deze uitspraak bedoelt is onduidelijk en niet onderbouwd, maar hij is met dit soort uitspraken niet uniek. Wat wordt er precies bedoeld met de toegevoegde waarde en de leefbaarheid voor Beverwijk? Wethouder, blijf van dat kleine beetje historie wat wij nog in Beverwijk bezitten af. Het staat met dikke letters in uw eigen partijprogramma. Draag dit uit!!!!
Co Backer