Column van de Dag: Stress? Homeopathie!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag een nieuwe column op Nieuws.nl van Saskia Olivier, homeopaat in het Oude Administratiegebouw in Castricum, over wat homeopathie kan doen voor mensen met last van stress.

Stress? Homeopathie!
Stress is niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Daar is niets mis mee. Als er maar voldoende momenten van ontspanning zijn, dan herstellen lichaam en geest vanzelf.

Ontspanning betekent overigens niet ‘niets doen’, maar even het hoofd rust te gunnen. Bijvoorbeeld door te bewegen, naar muziek te luisteren of een leuk dagje uit te gaan met goede vrienden.

Maar soms is de stress te veel en lukt het ontspannen niet meer. Dat kan zich dan uiten in bijvoorbeeld slaapproblemen, een ‘kort lontje’, concentratie problemen of in lichamelijke klachten als maagklachten, meer hoofdpijn, weer verkouden etc.

“Naar de homeopaat?” vragen mensen mij dan verrast. “Wat moet ik dan bij een homeopaat”?

Maar ook stressklachten zijn deels persoonlijk van aard. Laten we eens kijken naar werkstress. Iedereen kan bijvoorbeeld wel last hebben van een autoritaire baas, maar ieder mens gaat daar op een eigen manier mee om. Als homeopaat ga ik op zoek naar de persoonlijke gevoeligheid in de situatie. Is t geen moment rust? Geen nee kunnen zeggen? Achter de feiten aanlopen? Nooit een complimentje krijgen? Kortom in de dezelfde situatie kunnen verschillende gevoeligheden een rol spelen. Dat is waar de homeopaat op doorvraagt. En daar wordt het homeopathische middel precies op afgestemd. Bij het goedgekozen middel kunt u beter omgaan met de situatie, verdwijnen lichamelijke klachten en u voelt zich beter in balans.

(foto: Pixabay)

Kort voorbeeld uit mijn praktijk
Een vrouw van midden-veertig komt met slaapklachten en het gevoel niet meer tot rust te kunnen komen. Lichamelijke klachten zijn hartbonzen en hielspoor. Stress maakt het erger. Vroeger kon mevrouw ontspannen door lekker te bewegen en veel te wandelen. Dit is onmogelijk geworden door de hielspoor. Als aanleiding ziet zij zelf de toenemende werkdruk, zij is juf op de basisschool. De klassen worden groter, de kinderen mondiger en drukker, er is veel papierwerk. Mevrouw volgt cursussen (verplicht) om de juiste papieren te behouden. ‘Ik kom niet meer aan mezelf en mijn gezin toe, ik kan in de klas onvoldoende tijd besteden aan bepaalde kinderen, zit tot laat in de avond de lessen voor te bereiden.’

Haar grootste probleem met deze situatie was; “hoe combineer ik dit allemaal met mijn gezin en het huishouden?” Eigenlijk ging ze steeds meer haar best doen om alle ballen in de lucht te houden. Daardoor liep ze zichzelf voorbij.

Na de behandeling verdween de hielspoor geleidelijk, hartbonzen werd na inname even wat erger waarna het verdween. Ze slaapt nu veel beter, als zij ‘s nachts wakker wordt slaapt ze gemakkelijk weer in. Ze heeft een gesprek gehad met de directeur van de school en eerlijk gezegd dat het haar teveel dreigde worden. Na onder andere dat gesprek heeft de directeur besloten een coach aan te trekken om voor het lerarenteam een workshop te ontwikkelen op t gebied van omgaan van werkstress en hanteren van grenzen.  Het pakt dus voor meerdere mensen goed uit…

Heeft u last van stress, door werk of door mantelzorg, of door iets anders, denk eens aan homeopatie!

Meer weten over homeopathie en over ‘Homeopathie Noord-Holland in het bijzonder? Kijk op de website Homeopathie Noord Holland of bel met Saskia Olivier: 06-29566438

Cookieinstellingen