Heemskerk ligt financieel prima op koers

Foto: Wim Meijer Fotografie / Pixabay

Het college presenteert de Voorjaarsnota 2016. Hierin wordt verslag gedaan van de uitvoering van de Begroting 2016 over de eerste drie maanden van het lopende begrotingsjaar. Conclusie: het college heeft veel maatregelen genomen en ligt financieel gezien goed op koers.

Als gevolg van de aanhoudende economische crisis en de trage klim uit het economische dal heeft de gemeente jarenlang stevige maatregelen moeten nemen om de financiën op orde te houden. Daar was een aantal zware beslissingen voor nodig. Het Coalitieprogramma 2014-2018 was gericht op het sluitend krijgen van de begrotingen, het opschonen van de financiën en weinig nieuw beleid. Uit de evaluatie van het Coalitieprogramma, die ook in deze voorjaarsnota is opgenomen, blijkt dat het college goed op schema ligt. Dat neemt niet weg dat er nog wel gezocht wordt naar oplossingen voor een aantal knelpunten. Er is geld nodig om de wegen en accommodaties zoals gymlokalen in goede staat te houden. Ook wordt geld vrijgemaakt om de interne organisatie efficiënter te laten werken door digitalisering van een aantal processen..

In de voorjaarsnota is ook de bestuursrapportage opgenomen, die de stand van zaken geeft over de eerste drie maanden van dit begrotingsjaar. De van te voren ingeschatte risico’s bij de overheveling van de taken op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugd en participatie hebben zich niet voorgedaan. Deze decentralisaties hebben echter wel een aanzienlijke capaciteit en inventiviteit van de gemeente gevergd. De budgetten en eventuele overschotten daarop voor zorg en ondersteuning zijn gelabeld en worden ingezet ter dekking van doeleinden en taken binnen het Sociaal domein.

Zowel het beleid als het beheer van de taken die naar de gemeente zijn verschoven, zijn op orde.

De gemeenteraad behandelt het voorstel van het college met betrekking tot de Voorjaarsnota 2016 op 30 juni en 6 juli aanstaande. De openbare vergadering vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en start op beide genoemde data om 20.00 uur.

Cookieinstellingen