Schooljeugd IJmuiden krijgt masterclass ‘wind op zee’ van Vattenfall en TenneT 

Foto: TenneT + Vattenfall

IJMUIDEN – Met de inwijding van het windpark Hollandse Kust Zuid voor de Nederlandse kust, vieren exploitant Vattenfall en netbeheerder TenneT een feestje. Om deze mijlpaal in de energietransitie te markeren, kwam het ‘technische talent van de toekomst’ vandaag op bezoek bij strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden voor een ochtend vol techniek en energie.

(bron en foto’s: TenneT + Vattenfall)

Een dag voor de officiële opening van het windpark op zee schoven de twee groepen acht van de Franciscusschool uit IJmuiden vanmorgen aan in het strandpaviljoen. Daar werden zij meegenomen in een masterclass over wind en het elektriciteitsnet op zee. Daarbij kregen zij antwoorden op vragen zoals: hoe werkt het, waarom doen we dit en waarom is dit zo belangrijk?

Energie van zee
“Binnen tien jaar wordt 70 procent van ons huidige elektriciteitsverbruik met wind- of zonne-energie opgewekt”, zo laat Manon Raats als stakeholdermanager namens netbeheerder TenneT weten. “Meer dan de helft daarvan komt dan uit wind op zee. Daarmee wordt de Noordzee onze belangrijkste energiecentrale. Aan ons om die stroom veilig en efficiënt aan land te brengen.”

139 krachtige turbines
“Met Hollandse Kust Zuid hebben we op zo’n 20 kilometer voor de kust Van Zandvoort het eerste subsidievrije windpark ter wereld op zee gebouwd”, vertelt Denise van Hoek namens Vattenfall. “De hoeveelheid stroom die de 139 krachtige windturbines opwekken, is net zoveel als het jaarlijkse verbruik van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens. Windparken op zee zijn belangrijk omdat daar de wind het hardst waait en de windmolens het grootste vermogen hebben.”

Op grote hoogte
Verdeeld over twee groepen kregen de 52 basisschoolkinderen na de uitleg een leuke kennisquiz en konden ze via een VR-bril even in de wereld van een windmolenmonteur stappen. Brez: ”Het meest bijzondere vind ik dat de windmolens wel twee keer zo hoog zijn als ik dacht. De techniek is mooi, maar het werken op zo’n grote hoogte is niks voor mij. Toen ik net met de VR-bril op abseilde zoals de monteurs dat doen, kreeg ik echt de kriebels.”Twee citroenen
Ook mochten de basisschoolkinderen zelf aan de slag met leuke proefjes waarmee zij zelf energie leerden opwekken. Elin: “Het leukste en meest interessante vond ik de proefjes. Zo hebben we geleerd hoe je met twee citroenen een lampje kunt laten branden. Nooit geweten dat het zo werkt. Vandaag heb ik best veel geleerd over energie en waarom die voortaan op zee opgewekt wordt.”Volgende generaties
Ook ‘power professionals’ zelf kijken terug op een meer dan geslaagde ochtend. Denise: “Ik denk dat iedereen inmiddels de slogan en doelstelling van Vattenfall wel kent: ‘fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie.’ Dat is natuurlijk een enorme opgave waar we iedereen in moeten meenemen. Dus ook de mensen voor wie we dit allemaal doen. Daarom was het ontzettend fijn om die generatie vandaag uitgebreid mee te kunnen nemen in het verhaal van wind op zee.”

Technisch talent
Om jongeren te laten zien hoe leuk werken in de sector techniek & energie is, ontvangt het team van TenneT in het informatiecentrum Wijk aan Zee regelmatig schoolklassen. Manon: “Om op tijd over te kunnen stappen op duurzame energiebronnen komen we nu in Nederland al technische vakmensen tekort. Hier liggen dus enorme kansen. Daarom zijn we blij met de korte lijnen met het onderwijs in deze regio. Want ook TenneT zit te springen om ‘technische toppers’ die ons in de toekomst komen helpen.”

Cookieinstellingen