Home Alone… waar gebeurd!

Een Kerstmis zonder ‘Home Alone’ is volstrekt ondenkbaar. Ieder jaar opnieuw blijkt de inmiddels 33 jaar oude film een regelrechte kijkcijferhit. En zo was dat ook weer gisteravond toen SBS de klassieker opnieuw de ether in stuurde. Home Alone is het verhaal van de 8-jarige Kevin, die per ongeluk alleen wordt thuisgelaten met kerst en vervolgens het hoofd mag bieden aan een paar niet al te handige inbrekers. ‘Leuk verhaal’, zolang het natuurlijk niet écht gebeurt. Maar dat gebeurde dus wél: om precies te zijn in 1992.

(tekst: Wim Meijer)

Op 29 december werd op O’Hare Airport in Chicago het zongebruinde Amerikaanse echtpaar David and Sharon Schoo aangehouden. De bizarre reden van de arrestatie was dat ze hun dochtertjes van 4 en 9 jaar oud voor een 9 dagen durende Kerstvakantie in Acapulco  alleen thuis achtergelaten hadden.  Was de film ‘Home Alone’ een megasucces, deze ‘real life versie’ kon op weinig waardering rekenen.

Op blote voeten
Connie Stadelmann stond op die middag van de 21e december 1992 helemaal perplex toen twee verkleumde meisjes op blote voeten bij haar aan de voordeur stonden. Het oudste meisje herkende ze als de 9-jarige Nicole Schoo, het dochtertje van een teruggetrokken echtpaar dat aan de overkant van de straat woonde. Het andere meisje kende ze niet maar zij bleek het 4-jarige zusje te zijn. De kinderen hadden bij de overburen aangebeld, nadat het brandalarm in hun huis was afgegaan. Op de vraag van Connie Stadelmann waar hun ouders waren was het antwoord: “Oh, die zijn naar Mexico”!

Acapulco Beach voor het echtpaar David and Sharon Schoo de ideale ‘place to be’ tijdens de kerstdagen, maar dan wel zonder kinderen (foto: Wikipedia – Gmasterman)

Geen oppas
Hoe bizar de situatie was, werd die middag steeds duidelijker. De ouders van de meisjes, David Schoo, een 45-jarige ingenieur en zijn 35-jarige vrouw Sharon, waren een dag eerder naar Acapulco vertrokken. De kinderen waren alleen achtergebleven, zonder oppas, en zelfs zonder enig adres of telefoonnummer waar ze hun ouders zouden kunnen bereiken in geval van nood. Wat ze wel in de schamel ingerichte woning achter hadden gelaten, was een voorraad kant-en-klaar maaltijden en pakken cornflakes plus een briefje met bedtijdinstructies en sancties voor wanneer de meisjes meer dan 2 maaltijden per dag zouden eten. Ook in het briefje de waarschuwing onder geen beding de telefoon te beantwoorden.

Kerstmis bij oma
Enkele minuten nadat de kinderen bij de familie Stadelmann hadden aangebeld, waren brandweer en politie ook aangekomen. Deze waren op de melding van het brandalarm afgekomen. De reden van de melding bleef onduidelijk, want er werd geen brand ontdekt. Maar de politie ondernam wel meteen actie.

Men regelde dat de kinderen de eerste dagen werden opgevangen door hun oma van moederskant, Marie Kuzma, die ervoor zorgde dat ze toch nog een fijne Kerstmis kregen met gezelligheid en cadeautjes. Daarna zouden de kinderen in een pleeggezin worden ondergebracht.

Gearresteerd
Ook werd er onmiddellijk een grote zoekactie naar de ouders gestart. Via de luchtvaartmaatschappijen, douane checkpoints en Mexicaanse hotels probeerde men het tweetal te lokaliseren. Uiteindelijk werden David en Sharon Schoo op 28 december gespot op de luchthaven van Houston, waar ze incheckten voor hun vlucht de volgende ochtend naar O’Hare Airport bij Chicago. Daar werden ze bij aankomst, tot hun verbijstering, onmiddellijk gearresteerd en geboeid afgevoerd onder het toeziend oog van boze en scheldende omstanders die in grote getale waren toegestroomd.

Vergelding
In de dagen voorafgaand aan de arrestatie hadden de media zich massaal gestort op dit huiselijk drama, dat duidelijk een gevoelige snaar had geraakt in de Amerikaanse samenleving. Na de arrestatie werd de mediahype alleen maar groter en vormde deze real life ‘Home Alone’ story hèt onderwerp van gesprek in de talkshows van onder andere David Letterman en Oprah Winfrey. Het publiek eiste slechts één ding: een verklaring en vergelding!

In een tijdsbestek van een week waren de Schoo’s het meest gehate echtpaar van Amerika geworden, waarvoor slechts een onbeperkte gevangenisstraf of erger als rechtvaardig zou voelen.

Soft justice?
Het liep echter anders. Na de arrestatie stelde de rechter een borgsom vast van $ 5000,- per persoon. De $ 10.000,- werd al snel voldaan door de vader van Sharon Schoo waardoor het echtpaar op vrije voeten kwam. Ondanks de eerdere belofte van hun advocaat Gerard Kepple te komen met een verklaring voor het gedrag van zijn cliënten die de publieke opinie zou doen keren, bleef het bij de nietszeggende opmerking dat voor ieder gedrag een verklaarbare reden is. Uiteindelijk werd het echtpaar veroordeeld tot een taakstraf van 9 dagen plus een voorwaardelijke vrijheidsstraf met een proeftijd van twee jaar.

Televisierechten, echtscheiding en pleeggezin
Later zou blijken waarom de advocaat nooit met een verklaring kwam. Het verhaal had hij bewaard om later de rechten ervan te kunnen verkopen voor televisie. In 1993 werd Gerard Kepple hiervoor een jaar geschorst als advocaat omdat deze actie in strijd was met de gedragsregels van de advocatuur.

Het gezin Schoo viel uiteindelijk volledig uit elkaar. In 1993 kwam het tot een echtscheiding tussen David en Sharon Schoo, nadat ze afstand hadden gedaan van hun ouderlijke rechten. David Schoo kwam zonder verdere problemen door zijn proeftijd heen. Anders was dat voor Sharon, die zich niet aan de voorwaarden hield van haar proeftijd en daardoor alsnog een celstraf moest uitzitten. Nicole en Diana Schoo groeiden verder op in een pleeggezin en zijn tot op de dag van vandaag zorgvuldig buiten de media gehouden.

Cookieinstellingen