Verademing: “Zuurstof (bij)tanken in wat lijkt op een echte hyperbare ruimtecapsule”

Foto: Rejuvenate, aangeleverd

Als redacteur van Nieuws.nl bracht ik recent ongeveer drie kwartier door in een comfortabele zuurstoftank, waarin de luchtdruk werd opgevoerd tot 1,5 bar.  Ik ademde 100% zuurstof in.

Tekst en foto’s  Charles Duijff Openingsfoto Rejuvenate

Zuurstof

Onze hersenen kunnen écht geen seconde zonder. Wanneer zuurstoftekort optreedt en dit langer duurt, kunnen de meest kwetsbare hersendelen al snel (blijvende) schade oplopen. Hoe langer het zuurstoftekort voortduurt sterven meer hersendelen af. Na 9 minuten kan sprake zijn van wat ‘hersendood’ wordt genoemd. Overigens hebben ál onze organen, onze spieren, cellen en weefsels voortdurend voldoende zuurstof nodig en speelt ons vaatstelsel dan ook een zéér belangrijke rol! Zuurstof speelt ook in het hierna volgend verhaal de hoofdrol.

Hoezo zuurstof ‘(bij)tanken?’

Zuurstof bijtanken kan bijdragen aan herstel van sommige aandoeningen en draagt sowieso bij aan vitaliteit en welzijn. Ik heb het verderop over mensen die ernstig lijden aan post-covid.

Ik neem u daarom graag mee in wat ik als symbool een ruimtecapsule heb genoemd en stel u voor aan twee hoofd-astronauten (openingsfoto), die ik graag de ‘ruimte’ geef voor hun indrukwekkende verhaal.

Ik heb het over Jon de Leeuw (R), duikinstructeur, die samen met zijn jeugdvriend Ben Bolsenbroek, gediplomeerd chiropractor, het bedrijf Rejuvenate is gestart.

Ben heeft de Chiropractie Praktijk Kennemerland (CPK) aan de Spaarndamseweg in Haarlem.

De ruimtecapsule waarover ik het heb is dus in werkelijkheid een zuurstoftank. Een grote tank die in delen (ringen) werd binnengebracht in één van de binnenruimten van CPK aan de Spaarndamseweg in Haarlem en daar in enkele dagen zorgvuldig in elkaar gezet en uitvoerig is getest.

‘Hyperbaar’ betekent: ‘onder verhoogde druk’

Jon is als duikinstructeur bijzonder geïnteresseerd in het technische aspect van hyperbare zuurstoftherapie, een therapie die al tijden wordt gebruikt voor de behandeling van duikers(caisson)-ziekte. Chiropractor Ben beschouwt de hyperbare zuurstoftherapie als welkome aanvulling op zijn chiropractie-praktijk en bovendien als aanvulling op zijn andere bedrijf Amsterdam Brain Center, dat is gespecialiseerd in behandelingen van niet aangeboren hersenletsel, behandeling bij een hersenschudding en andere neurologische aandoeningen.

Post COVID:

We kennen via de media nagenoeg allemaal de nare verhalen over post-COVID. Sommige mensen houden ernstige langdurige klachten, nadat ze COVID-19 (corona) hebben gehad. Houden die klachten minimaal 3 maanden aan, dan is er sprake van post-COVID. Slachtoffers daarvan zijn zo chronisch vermoeid, dat ze nog nauwelijks iets kunnen doen, laat staan werken of studeren. De 29-jarige Dedy zit inmiddels in de eindfase van een zeven weken durende hyperbare zuurstoftherapie bij Rejuvenate en heeft na 40 behandelingen het gevoel dat ze haar leven weer terug heeft. Ze is er nog niet helemaal, maar durft al wel weer aan werk en studie te denken.

Ben Bolsenbroek zelf ging na een openhartoperatie zelf dagelijks de zuurstoftank in en na drie dagen verdween zijn ‘het mistgevoel’ in zijn hersenen en de operatiewond genas razendsnel.

Hoe beleef je het verblijf in de zuurstoftank?

Op de eerste plaats hoef je niet alleen te zijn. Je kunt erin met vier personen. Aan weerszijden tegenover de zitplaatsen hangt een TV-scherm, dus je kunt tijdens een zuurstofbehandeling bijvoorbeeld je favoriete  Netflix-serie kijken.

Angst voor claustrofobie hoef je nauwelijks te hebben. Aan de zijkant bevindt zich een groot raam waar door het nodige licht komt. Er is altijd iemand in de buurt, zodat de angst niet meer naar buiten te kunnen wordt weggenomen. Het geeft geen opgesloten gevoel. Heeft u weleens in een vliegtuig gezeten? Dan weet u vast nog wel dat bij opstijgen of dalen de druk op uw oren verandert. Vaak krijg je van de steward(es) een snoepje, zodat je automatisch je oren ‘klaart’. Dat klaren is het in stand houden van een gelijkwaardige luchtdruk aan de binnen- en buitenkant van je trommelvlies.

Tijdens hyperbare zuurstoftherapie wordt de luchtdruk opgevoerd tot 1,5 bar. Dat geeft ook een behoorlijke druk op de oren. Maar door te ‘klaren’, bijvoorbeeld gapen of slikken, laat je via de keel en buis van Eustatius automatisch lucht toe naar de binnenkant van je oren, waardoor de druk op het trommelvlies binnen en buiten weer gelijk is.

Neusbril

Wanneer de 1,5 bar is bereikt krijg je een ‘neusbril’ op en adem je 100% zuurstof in. De zuurstof waarmee het bloedplasma wordt verhoogd, wat effect heeft op herstel van weefsels en cellen en het verbetert bovendien het immuunsysteem. Je lichaam ervaart een enorme opkikker. Je kunt daadwerkelijk systemen in je lichaam verjongen, vandaar ook de bedrijfsnaam Rejuvenate

Topsporters als Cristiano Ronaldo en Rico Verhoeven hebben zo’n zuurstoftank gewoon in huis staan. Blijkbaar verhoogt het ook sportprestaties, timing, spelinzicht en reactieprestaties….

Zorgvuldige afweging gezondheid alvorens gebruik hyperbare zuurstoftank

Wanneer je bijvoorbeeld een klaplong hebt gehad mag je de zuurstoftank niet in. Jon en Ben kennen precies de voorwaarden waaraan je qua gezondheid (lichamelijke conditie) moet voldoen om een zuurstoftherapie te kunnen volgen. Daarom wordt er voor het starten van een behandeling altijd een intakegesprek geplant en bij twijfel doorverwezen naar een huisarts.

Behandeltarieven en de ziektekostenverzekeraar

Hoewel vergoeding voor hyperbare zuurstoftherapie momenteel in veel gevallen niet mogelijk is via zorgverzekeraars, werkt Rejuvenate actief aan erkenning en begrip voor de aanzienlijke voordelen die deze therapie kan bieden. Wij zijn optimistisch over de toekomst en geloven dat meer zorgprofessionals en verzekeraars de waarde van hyperbare zuurstoftherapie zullen inzien

BEZOEK de website van Rejuvenate voor meer informatie over hyperbare zuurstoftherapie of om direct een persoonlijk adviesgesprek te plannen. www.rejuvenate.nl

Cookieinstellingen