Aanvullend bodemonderzoek rijksmonument Oud Haerlem

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK – De gemeente gaat aanvullend onderzoek laten doen op het terrein van kasteel Oud Haerlem. Vanaf mei start het bureau Saricon met geofysisch veldonderzoek op en rondom het terrein van het kasteel. In 2020 is er al veldonderzoek gedaan. Dit is aanvullend onderzoek om het hele rijksmonument en het terrein daaromheen in kaart te brengen.

Met alle informatie over het terrein wil de gemeente in 2025 onderzoeken wat er mogelijk is om de geschiedenis van het kasteel zichtbaar en beleefbaar te maken.

Bodemonderzoek zorgt voor compleet beeld  Oud Haerlem
De sporen die in 2020 zijn gevonden zijn uniek. Er ligt een groot middeleeuws kasteelterrein verborgen met een hoofdburcht van 45 bij 45 meter, een voorburcht en een voorhof. Ook is er een verdedigingsstructuur van grachten en wallen. Toch is niet het hele terrein onderzocht en in kaart gebracht. En zijn sommige delen alleen met één techniek onderzocht. Onderzoek met een andere techniek levert nieuwe informatie op. Daarnaast zijn sporen van een deel van een toegangspoort gevonden. De verwachting is dat het rechter deel op het terrein ligt dat nog niet is onderzocht. Kortom:

De bedoeling van het onderzoek is om het beeld van kasteel Oud Haerlem compleet maken. De verwachting is dat op het noordoostelijk terrein naast het monument interessante sporen te vinden zijn, daarom wordt dit deel mee in het onderzoek meegenomen. Zo wordt het hele terrein tussen de Zuidermaatweg en de Laan van Broekpolder onderzocht. Geofysisch bodemonderzoek combineert technieken waarmee de grond wordt gemeten en gescand. Het is onderzoek zonder dat er gegraven wordt.

Geschiedenis van Oud Haerlem beleefbaar maken
De nieuwe informatie over wat er in de grond verborgen ligt, biedt een kans om de bijzondere geschiedenis aan de bezoekers en inwoners te vertellen. Zo wordt Oud Haerlem beleefbaar. Op basis van de compleet in kaart gebrachte sporen van kasteel Oud Haerlem wordt in 2025 onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het beleefbaar maken van de geschiedenis van Oud Haerlem. Denk aan bijvoorbeeld aan de markering van de kasteelstructuur, wandelpaden en een uitkijktoren.

Cookieinstellingen