Column Blik van Co: Criminele organisatie!!!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag de vijfde column van Co Backer voor de nieuwssites van IJmond Nieuws en Beverwijk Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl.

Blik van Co: Criminele organisatie!!!

Wederom hebben de leden van Extinction Rebellion op Koningsdag de A10 bij Amsterdam geblokkeerd op “levensgevaarlijke wijze”, volgens de politie. Zo’n 130 personen blokkeerden de snelweg ter hoogte van het voormalig ING-kantoor. Dat Extinction Rebellion wil demonstreren is prima. Iedereen heeft dat recht, of je het ermee eens bent of niet. Echter, daarbij moeten activisten zich wel houden aan de regels die in de wet staan. En daar heeft Extinction Rebellion schijt aan. Bij Tata Steel blokkeerden zij de toegangspoort en de werknemers konden niet naar huis (vrijheidsberoving).

Meerdere malen hebben zij de A10 en de A12 geblokkeerd waardoor er levensgevaarlijke situaties ontstonden. Demonstreren op iedere snelweg is streng verboden. Dat Extinction Rebellion dit verbod negeert mag en kan niet onbestraft blijven. De “Blokkeerfriezen” kregen een taakstraf omdat het blokkeren van een snelweg verboden is en gevaarlijk voor weggebruikers. Maar brengt Extinction Rebellion het verkeer dan niet in gevaar met hun blokkades? Een stel klimaat- en milieubarbaren willen de rest van de bevolking hun wil op leggen en hebben maling aan onze wetgeving. Deze levensgevaarlijke acties door Extinction Rebellion is gewoon een vorm van crimineel gedrag en zij moeten dan ook als een criminele organisatie berecht worden (Een criminele organisatie heeft volgens de wet als doel het plegen van misdaden. Daarnaast moet er sprake zijn van een zekere structuur, organisatiegraad en samenwerkingsverband op langere termijn) Hoe lang moeten wij dit nog tolereren?

Wat mij het meest verwonderd is dat GroenLinks in Castricum Jiska Bours, die een overtuigend Extinction Rebellion is, plaats laat nemen in de gemeenteraad van Castricum. Zij vervangt voor drie maanden de fractievoorzitter omdat deze samen met zijn vrouw door Europa gaat fietsen. Daar is niks mis mee, maar Jiska Bours is lid van Extinction Rebellion. Ze is actief in het maandelijks klimaatalarm en doet mee aan acties, zoals o.a. meerdere keren aan de blokkade van de A12. “Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid”, sprak zij uit. Een smerige oproep die bestuursonwaardig is. Zo iemand kan en mag niet een overheidsfunctie vervullen. Ik vindt het een enge gedachte dat bij onze “buurgemeente” een raadslid pleit voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

Co Backer

 

Cookieinstellingen