Verhaal van de Dag: Imagine

Foto: Wikipedia

Vandaag 46 jaar geleden, op 8 oktober 1971, werd in Europa het album Imagine van John Lennon uitgebracht. Meest opvallende track: de titelsong, die het complete album aan de hand meenam naar de top van de internationale hitlijsten.

(tekst: Wim Meijer)

Sommige muziekstukken zijn net als een goede wijn: Hoe langer ze rijpen hoe beter ze worden. Voor Imagine van John Lennon is dat zeker het geval. Inmiddels zijn we 46 jaar verder, sinds John Lennon achter zijn witte piano plaatsnam met aan zijn zijde Yoko Ono, die stilzwijgend toekeek maar wiens woorden doorklonken in Lennon’s muziek. Want zij was het, die met haar gedichten de inspiratiebron was geweest voor de tekst van deze onverslijtbare wereldhit. Al aan het begin van de zestiger jaren schreef zij gedichten waarin al tekstsporen van ‘Imagine’ zijn terug te vinden.

Slechts een 3e plaats
Hoewel het nummer aanvankelijk een vrij matig succes was en in de internationale hitlijsten bleef steken op een 3e plaats als hoogste notering, groeide het toch uit tot het grootste commerciële succes in de solocarrière van John Lennon. Vooral toen het nummer, na het overlijden van Lennon in 1980, opnieuw werd uitgegeven, veroverde ‘Imagine’ alsnog in veel landen de eerste plaats van de hitparades.

Bill Clinton
Steeds vaker werd ‘Imagine’ gebruikt bij grote evenementen, variërend van Olympische Spelen tot vredesbijeenkomsten en benefietconcerten voor rampen, zoals de Tsunami van 26 december 2004.

Een bijzondere ‘Imagine’ dateert van 2003, toen in het kader van de viering van de tachtigste verjaardag van de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres, de Amerikaanse oud-president Bill Clinton samen met het 15-jarige zangeresje Liel en een koor bestaande uit 40 Israëlische en 40 Palestijnse kinderen Imagine liet galmen over het  Rabin-plein in Tel Aviv.

Greatest musical gift
Hoe hoog ‘Imagine’ bij muziekcritici staat aangeschreven mag blijken uit de recensie zoals die ooit verscheen in Rolling Stone Magazine:

“Zijn vrouw, Yoko Ono, keek toe hoe Lennon aan de grote vleugel zat, nu wereldwijd bekend van films en foto’s van de muzieksessies voor het album Imagine, en de song praktisch helemaal uitwerkte: de serene melodie, de fluwelen opeenvolging van akkoorden, dat uitnodigende motief van vier noten, en bijna de volledige tekst, tweeëntwintig regels vol elegant, onomwonden vertrouwen dat de wereld, met één beeld en doel voor ogen, zichzelf kan herstellen en veranderen”

Rolling Stone Magazine sprak van “Lennon’s greatest musical gift to the World”.

Geen wonder dat het nummer, dat in het Guinness World Records Boek genoemd wordt als ‘Second best single of all time’ ook door anderen artiesten veel wordt gecovered. En dan praten we niet alleen over aankomende artiesten in ‘The Voice’ maar ook gevestigde artiesten. Enkele voorbeelden van prachtige coverversies wil ik jullie aan het eind van dit verhaal niet onthouden. Veel kijk en luisterplezier!

Indrukwekkende cover-versies van Imagine

Cookieinstellingen