Column van de Dag: De schoffel aan de wilgen

Wilde peen aan de rand van een speelveld
Wilde peen aan de rand van een speelveld
Foto: Evert-Jan Woudsma

Een nieuwe column van ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma voor Nieuws.nl, waarin hij zich focust op de natuur in onze woonwijken en pleit voor verandering van onderhoud aan plantsoenen in doelgericht natuurbeheer.

De schoffel aan de wilgen
Sinds de alarmerende berichten over de achteruitgang van de insecten komt steeds vaker de vraag wat wij als burger daaraan kunnen doen. Bloemenweide ’s, bijenlinten langs snelwegen, bloemrijke bermen en nog veel meer nectar langs de akkerranden, dat zijn toch wel de meest gehoorde antwoorden. En natuurlijk helpt het. Maar niet alle insecten zijn afhankelijk van deze zoete en kleurrijke voedselbron. Er zijn er ook die gewoon eten wat er allemaal op de grond valt. Ze helpen mee om bijvoorbeeld het gevallen blad op te ruimen en om te zetten in humus. Helaas is daar buiten de natuurgebieden steeds minder ruimte voor. Mede door de wijze waarop we al decennia lang het openbaar groen onderhouden.

Wilgen: een must voor veel soorten vogels.

Maar laten we eens gaan kijken in uw woonwijk. Allerlei keurig onderhouden,(in de meeste gevallen) plantsoenen. Volgepropt met allerlei door de mens gevormde soorten. Die na jarenlange selectie en allerlei kruisingen voldoen aan onze voorwaarden. Uiteindelijk blijft er een soort over die het makkelijkst in onderhoud is, het mooist bloeit, en ook nog eens resistent is tegen allerlei ziektes en plagen. En juist deze ziektes en plagen werden veroorzaakt, voor een groot deel, inderdaad door de insecten. En bovendien was de bodem voor deze gecultiveerde planten vaak niet geschikt. Dus wat men deed: de bodem bewerken! En in sommige gevallen kwam daar ook nog mest aan te pas. Vreemde bodem, vreemde planten en minder ruimte; ik zou ook maken ik dat wegkwam als ik insect was.

Kamille in de woonwijk

Waarom niet gewoon het plan aanpassen en die planten kiezen die er van nature voorkomen. Gelukkig zien we dit al op steeds meer plekken. En de natuur is er echt bij gebaat. Al deze kleine stukjes natuur vormen samen een verbinding met de grote beschermde natuurgebieden.

Oude boerensloot terug in de stad

Maar de grote vraag is; zijn wij daar klaar voor? Ik denk het wel. Want mijn ervaring is dat zodra men in de natuur loopt vaak roept; Wat is het hier toch mooi! En geloof mij de meeste planten daar groeien er op hun natuurlijke standplaats. Dat beeld in uw eigen wijk, met alle vlinders en bijen die er bij horen. Prachtig toch? En dan veranderd het onderhoud aan de plantsoenen in doelgericht natuurbeheer. De schoffel kan dan aan de wilgen. En die wilg komt van nature op best veel plekken voor!

De meerkoet heeft de nieuwe natuur al lang ontdekt

Foto’s: Evert-Jan Woudsma
Meer foto’s, aankondigingen en berichten zijn te vinden op de Facebookpagina van Evert-Jan.

Cookieinstellingen