College presenteert Voorjaarsnota 2017 en Jaarverslag 2016

Foto: Wim Meijer Fotografie / Pixabay

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de Voorjaarsnota 2017 en het Jaarverslag/-rekening 2016 gepresenteerd.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht zijn dit de laatste versies van deze twee documenten die het college in de huidige bestuursperiode aan de gemeenteraad aanbiedt. De belangrijkste doelstelling van het college is gerealiseerd. Er ligt een begroting die voor de komende jaren financieel op orde is en waarvoor de lasten voor de burger niet extra hoeven te worden verhoogd.

Behaalde doelstellingen
Behalve een gezonde financiële begroting wijst het college ook op andere behaalde doelstellingen, zoals de instelling van de Bedrijveninvesteringszone (BIZ), de impuls die is gegeven aan de economische ontwikkeling van Heemskerk, vaststelling van het regionale Water- en Rioleringsplan 2017-2021 en de transitie binnen het Sociaal domein.

Laatstgenoemde is de afgelopen jaren een groot project geweest. Het college is van mening dat de verplichte extra taken op goede en sociale wijze zijn ingevuld en de besteding van de middelen op een correcte wijze heeft plaatsgevonden.

Positieve afwijkingen
In de Voorjaarsnota 2017 wordt naar het heden en de toekomst gekeken. Beoordeeld wordt hoe het tot nu toe gaat met de uitvoering van de Begroting 2017 waarbij wordt gerapporteerd over afwijkingen. Het saldo van de afwijkingen in 2017 bedraagt € 995.000 positief. Op basis van dit bedrag kan het negatief saldo van de Najaarsnota 2016 worden opgeheven en leidt tot een positief financieel beeld voor de komende jaren oplopend tot circa € 1,5 miljoen in 2021.

Geen verdere bezuinigingen op ambtelijk apparaat
De afgelopen jaren is voor ruim een miljoen op de ambtelijke organisatie bezuinigd. Met het oog op deze forse bezuiniging en omdat het college het niet verantwoord acht om hierop nog meer te bezuinigen, wordt de raad voorgesteld van verdergaande bezuinigingen af te zien.

Gemeenteraad
De gemeenteraad behandelt de Voorjaarsnota 2017 in haar vergadering van 29 juni en 5 juli aanstaande. Het Jaarverslag en de -rekening 2016 wordt op 6 juli behandeld. Deze openbare vergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en starten om 20.00 uur.

Cookieinstellingen