Directie Tata Steel Nederland legt bom onder fusie

Foto: Charles Duijff

De directie van Tata Steel Nederland onder leiding van bestuursvoorzitter Theo Henrar heeft in een persbericht te kennen gegeven het fusieplan van Tata Steel Europe en het Duitse Thyssen Krupp onacceptabel te vinden.

Hiermee stelt de directie in IJmuiden zich achter het al eerder ingenomen standpunt van de Centrale Ondernemingsraad in IJmuiden. Dit meldt de Volkskrant vanmorgen in een uitgebreid artikel en baseert zich daarbij op het eerder genoemde persbericht.

Meer banenverlies
Aanvankelijk was aangekondigd dat de fusie rond de 4000 banen zou gaan kosten, waarvan 2000 in Nederland. Door onder meer de hoge gemiddelde leeftijd van de werknemers in IJmuiden werd ervan uitgegaan dat veel van de banen via ‘natuurlijk verloop’ zouden verdwijnen en het aantal gedwongen ontslagen beperkt zou blijven.

Naar het zich nu laat aanzien wordt het aantal banen dat in Nederland op de tocht komt te staan aanzienlijk groter, omdat het nieuw te vormen concern veel werk zou willen verplaatsen naar ‘lage lonen landen’.

Concernschulden naar balans Tata IJmuiden
Daarnaast zou de fusie ook tot gevolg hebben dat de Nederlandse vestiging niet langer een eigen raad van commissarissen en directie zouden mogen hebben en zou een deel van de schulden van het fusieconcern verhuizen naar de balans van Tata Steel Nederland, waarmee het investeringsplan voor de vestiging in IJmuiden van 1,2 miljard euro in gevaar zou komen.

Kijk HIER voor het complete artikel van de Volkskrant.

Cookieinstellingen