Vrijwilligers halen 6081 kilo afval en 27.854 peuken van strand

Van 1 tot en met 15 augustus werd tijdens de 10e Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee weer de héle Noordzeekust opgeruimd. Samen met duizenden vrijwilligers werden in dertig etappes de Noordzeestranden schoongemaakt.

Tekst en film Charles Duijff, foto’s Wim Meijer en Charles Duijff (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting)

Zandvoort 15 augustus, The Final…

Op 15 augustus werd het strand tussen IJmuiden en Langevelderslag opgeruimd, een afstand van circa 18 kilometer. Deze twee etappes (Noord 15 en Zuid 15) werden mede mogelijk gemaakt door Mastercard en Van Lanschot Kempen Foundation.Ca. 200 vrijwilligers verzamelden bij het -vanwege het parcours centraal gelegen- Zandvoortse strandpaviljoen Thalassa Bodega. Daar werden alle deelnemers eerst geïnformeerd omtrent actuele wetenswaardigheden en het verdere verloop van deze opruimdag.  Vervolgens stonden twee bussen klaar om  ‘the beach-cleaners’  naar de locaties te brengen waar het schoonmaken kon beginnen. In de ochtend was het nog zwaar bewolkt, maar richting het middaguur werd het stralend weer!Zie hieronder een filmpje van de start tijdens de ochtenduren

Verderop in dit artikel treft u vóór de laatste foto een website-link naar alle foto’s van the clean-up-day van dinsdag 15 augustus.

Hieronder de vrijwilligers die zeer enthousiast startten in IJmuiden. Verdere verloop en afsluiting opruimdag

Uiteraard was er rond 13.00 uur lunchpauze. Deelnemers namen daarvoor hun eigen lunchpakket mee.  Lunch in wegwerpplastic was daarbij natuurlijk niet gewenst! Rond 16.00 uur kwamen beide etappes we weer terug bij strandpaviljoen Thalassa. Eerst werd de balans opgemaakt van het verwijderde afval op 15 augustus, waarna rond 17:15 uur het eindresultaat bekend kon worden gemaakt. Daarna was nog volop ruimte om terug te kijken op de dag onder het genot van een drankje.(Zie openingsfilmpje) Hieronder het tellen van de peuken….Ieder gaf steeds aan 4 peuken in de emmer te gooien en zo werd geturfd….

(bron: ANP / Nieuws.nl)

Vorig jaar ruimden mensen tijdens die actie ruim 4400 kilo afval op. Ze vonden toen wel veel meer peuken: 86.954. Dat het er nu minder zijn, schrijft de stichting toe aan het slechte weer. Daardoor “waren er minder strandbezoekers en daardoor minder peuken op het strand”. Directeur Wytske Postma stelt dat nog steeds “te veel mensen het strand helaas als asbak” gebruiken. “Een peuk kan wel 1000 liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen.” De stichting wil rookvrije stranden om peukenafval tegen te gaan.

Het meeste afval werd dit jaar opgeraapt van het strand van Zandvoort: 929 kilo. Daar lagen ook de meeste sigarettenpeuken: 6366. Bijzondere vondsten werden gedaan op onder meer Schiermonnikoog: een fles sterke drank uit Belarus. Op Texel lagen theezakjes uit Myanmar en reinigingsmiddel uit Vietnam. En bij Petten en Scheveningen lag een verpakking van mayonaise van een bedrijf dat in 1985 werd opgeheven. “Dit afval moet dus meer dan 38 jaar oud zijn”, stelt de stichting.

Mensen vonden ook nog een gevlochten plastic mand, die volgens de stichting van het containerschip MSC Zoe af is gekomen. Van dat schip sloegen in 2019 tijdens een storm 342 containers van boord, met grote milieuschade als gevolg.KLIK HIER voor ALLE Foto’s van the clean-up day 15 augustus

 

Cookieinstellingen