Natuurbeleving en schrijfplezier met boswachter en schrijfcoach

Foto: Evert-Jan Woudsma

Schrijfcoach Martine Winkel en ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma hebben hun krachten gebundeld en gaan binnenkort van start met een unieke combinatie van schrijfplezier en natuurbeleving. Een programma om de seizoenen bewuster mee te maken en de natuur intenser te beleven.

In de waan van de dag, vergeten we vaak om tijd voor onszelf te nemen. Dat merkt ook schrijfcoach Martine Winkel. “Als schrijfcoach mag ik dan anderen leren schrijven, maar ik schrijf te weinig voor mezelf. En ik kom te weinig buiten in de natuur. En dat heeft zo zijn effect op mijn hoofd, dat soms voelt alsof het op exploderen staat. Ondertussen zijn er deadlines op het werk, kinderverjaardagen die moeten worden georganiseerd en een huishouding die moet worden gerund. Mijn hoofd komt dan meestal op de laatste plaats. En dat hoor ik ook bij veel andere moeders om me heen. Dat moet veranderen. Ik wil vrouwen weer een goed gevoel over zichzelf geven en ze in een creatieve flow brengen.”Ontdekken wat de natuur te vertellen heeft
Martine zocht daarom haar oud collega Evert-Jan Woudsma op, die sinds vorig jaar als zelfstandig natuurbelevingsspecials werkt. Evert-Jan: “Steeds vaker zoeken we de rust van de natuur op om rust in onszelf te vinden en onszelf op te laden. De manier waarop, dat is persoonlijk. Ik neem mensen daarom mee op pad, zodat ze zelf kunnen ontdekken wat de natuur ze te vertellen heeft.”

Natuurbeleving en schrijfplezier
Martine en Evert-Jan bundelden hun krachten en bedachten een uniek jaarprogramma waarin ze natuurbeleving en schrijfplezier combineerden. Martine: “We hebben een programma samengesteld om de seizoenen bewuster mee te maken en de natuur intenser te beleven.” Het programma bestaat uit online en offline onderdelen. Iedere maand ontvangen de deelnemers per mail een lesbrief, met inspiratie, tips en eenvoudige schrijf- en observatieopdrachten over of in de natuur.Drukke moeders
“Als moeders hebben we het allemaal druk genoeg en vraagt het behoorlijk wat kunst en vliegwerk om tijd voor onszelf te maken. Door dit stuk online aan te bieden, kunnen deelnemers zelf bepalen welk tijdstip ze het best uitkomt. We zorgen bovendien ook voor opdrachten die je ook gewoon kunt doen als je de kinderen naar school brengt, of wanneer je tijdens de lunchpauze op je werk even een ‘blokje’ om gaat!”, aldus de schrijfcoach.

Online en offline
Natuurlijk zit er ook een offline component aan het jaarprogramma. Voor natuurbeleving moet je per slot wel naar buiten! Evert-Jan: “Ieder seizoen hebben we een ‘excursie’ in het programma opgenomen. We verzamelen dan met de groep in de natuur, waarschijnlijk het duingebied bij Zandvoort. Voor we op pad gaan, gaan we met elkaar in gesprek over het betreffende seizoen. Wat kun je zoal waarnemen? Niet alleen met je ogen, maar ook met de andere zintuigen. Daarna maken we een wandeling die we grotendeels in stilte zullen afleggen. Ieder met zijn eigen observaties en in zijn eigen gedachten.”Mindfullness
“Na de wandeling gaan we spelen met taal en zullen we onze ervaring verwerken in een Haiku, een kort Japans gedichtje over de natuur in slechts 3 regels”, aldus Martine. Traditioneel wordt een Japanse haiku-wandeling ginkgo genoemd, naar de gelijknamige boom en deze wandelingen worden gehouden op een plaats van historische of culturele betekenis of in een gebied met natuurlijke schoonheid. “Het duingebied is daarvoor een logische keus”, vindt Evert-Jan Woudsma:. “Met de natuur als basis en creativiteit als middel is het haast een stukje mindfulness. Deelnemers leren om woorden te geven aan observaties en hoe ze zich creatief kunnen uiten. En uiteindelijk ervaren ze zo de rust in zichzelf.”

De ginkgo of haiku-wandelingen vinden plaats op:

  • zondag 24 maart
  • zondag 23 juni
  • zondag 22 september
  • zondag 22 december

Daarnaast ontvangen deelnemers maandelijks een lesbrief in hun mailbox en is er een Facebookgroep waarin de ervaringen worden gedeeld.

Kijk oor meer informatie over het programma op www.taalwinkel.com en op www.bosw8er.nl of bel met 06-57318983

'
article
23441
Natuurbeleving en schrijfplezier met boswachter en schrijfcoach
Schrijfcoach Martine Winkel en ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma hebben hun krachten gebundeld en gaan binnenkort van
https://heemskerk.nieuws.nl/algemeen/23441/natuurbeleving-en-schrijfplezier-met-boswachter-en-schrijfcoach/
2019-03-15T12:36:10+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/143/2019/03/15124013/53453791_1235114599960427_2167021342560354304_n.jpg
Evert-Jan Woudsma
Algemeen, Cultuur, Sport en Gezondheid