112

Gedeelde koppositie Anish Giri na 3 speelrondes Tata Steel Chess

Titelverdediger Anish Giri
Titelverdediger Anish Giri
Foto: Wim Meijer Fotografie

WIJK AAN ZEE – Door winst op de Russisch-Duitse schaakgrootmeester Alexander Donchenko staat titelverdediger Anish Giri op een gedeelde eerste plaats van het Tata Steel Chess Tournament. Hij deelt die positie met de Frans-Iraanse Alireza Firouzja die vandaag remise overeenkwam met Max Warmerdam.

Alireza Firouzja is afkomstig uit Iran en speelt nu onder de Franse vlag. Hij is de huidige nummer 6 van de wereld. Anish Giri staat op dit moment op de 10e plaats. Beide grootmeesters hebben nu 2,5 punten en worden op de voet (lees 0,5 pnt.) gevolgd door regerend wereldkampioen uit China Ding Liren, de Russische Ian Nepomniachtchi en Nodirbek Abdusattorov uit Oezbekistan.

Alireza Firouzja

Ook Jorden Van Foreest wist vandaag zijn eerste winst tijdens het toernooi te boeken. Hij deed dat tegen Ju Wenjun, de regerend wereldkampioen bij de vrouwen. Voor haar was het de tweede nederlaag tegen een Nederlandse opponent, want op de openingsdag moest ze al haar meerdere erkennen in Anish Giri. Morgen ontmoet ze opnieuw een Nederlander in de persoon van Max Warmerdam, voormalig secondant van zowel Jorden van Foreest als van Anish Giri.

Jorden van Foreest in zijn partij tegen Ju Wenjun

Giri ontmoet morgen in de 4e speelronden Dommaraju Gukesh uit India en de huidige nummer 25 van de wereld. Voor Van Foreest wacht een treffen met de nummer 14, Vidit Santosh Gujrathi eveneens uit India.

Na morgen volgt de eerste rustdag van Tata Steel Chess. Hoewel… dan mogen de grootmeesters zich even uitleven op het voetbalveld bij Telstar. Hoe (groot)meesterlijk dat verloopt vertellen we woensdag.

Blik op het veld grootmeesters vanuit de zaal

Een zaal vol amateurs dit een potje schaak ook uiterst serieus nemen
Terwijl de grootmeesters de degens met elkaar kruisen is verder de zaal van de Mondriaan het domein voor de vele amateur-schaakliefhebbers. Hoe serieus die dit spelletje nemen mag blijken uit onderstaande foto’s:

Cookieinstellingen