Column van de Dag / Boekenthema’s

Foto: Bibliotheek IJmond-Noord

Inmiddels al de 21e ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord: Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. Dit keer aandacht voor de boekenthema’s op het touchscreen in de bibliotheek.

Boekenthema’s
In de bibliotheek hangt een groot touchscreen waarop steeds een stuk of vier verschillende boekenthema’s te zien zijn. Het zijn thema’s die te maken hebben met de actualiteit, genres die altijd graag gelezen worden of gewoon een lijstje met iemands favoriete boeken. In ieder thema komen tenminste acht verschillende boeken voorbij. Op het scherm zie je de covers van de boeken. Die kun je aantikken en ter plekke reserveren.

In maart staat de Boekenweek centraal. Drie van de vier thema’s zijn er aan gewijd: verboden vruchten (het thema van de Boekenweek), verboden boeken en Herman Koch. Hij schreef het Boekenweekgeschenk. In het thema ‘Herman Koch’ staan 10 boeken van hem op een rij samen met een dvd van Jiskefet. Verboden boeken
Van Lolita van Nabokov, dat vroeger verboden was in de VS en Sovjet-Unie en nog steeds verboden is in Iran, tot De duivelsverzen van Salmon Rushdie dat verboden is in alle islamitische landen, Zuid-Afrika en India. Andere voorbeelden zijn de Lof der zotheid van Erasmus, sinds 1559 op de index van verboden boeken van de Katholieke kerk, en Fanny Hill van John Cleland. Fanny Hill is de eerste Engelstalige pornografie in romanvorm en een van de meest vervolgde en verbo den boeken in de geschiedenis. In het boek vertelt Fanny over haar leven als prostituee en schuwt daarbij gedetailleerde beschrijvingen van haar werkervaringen niet. Het boek was in de VS, Engeland, Duitsland en Japan verboden tot 1965. 

Het thema ‘verboden vruchten’ is een greep uit het assortiment titels over seks en overspel, drugs- en gokverslaving en, met een knipoog, verslaving aan chocola.

Het vierde thema is deze maand ‘de keuze van de directeur’. Bibliotheekdirecteur Carla Visser zette haar acht favoriete boeken op een rijtje. Van thrillers en reisverhalen tot Gerbrand Bakker, Connie Palmen en Geert Mak. Laat je inspireren door haar heel afwisselende keuze.

Hoe werkt het?
Op het touchscreen is steeds een andere greep uit de boeken in de diverse thema’s te zien. Tik een afbeelding van een boek aan en je krijgt alle boeken in dat thema op het scherm. Zit er iets leuks bij? Raak het boek aan en lees waar het over gaat. Ziet dat er interessant uit? Dan kun je het direct reserveren door je pas voor de paslezer te houden

Inspireer ons!
Met deze thema’s hopen we je te inspireren en leuke, bijzondere boeken onder de aandacht te brengen. Er zit zoveel moois in onze schatkamer! We vinden het erg leuk als onze klanten ons hierbij willen helpen. Stuur ons ideeën voor thema’s of stuur ons je persoonlijke keuze met tenminste acht favoriete boeken. Voorwaarde is dat de boeken met een afbeelding van de omslag in onze catalogus te vinden zijn.
Stuur je ideeën en lijstjes met jouw favorieten via de mail in. Wij zijn er blij mee!

 

Cookieinstellingen